דוח מקצועי שהוגש בהוראת בית משפט: "הבנק נהנה מכספם של יהודים שהפקידו את כספם בבנק ומינף אותם לנסיקה של 330% ברווחיו" ■ ב"לאומי" ניסו תחילה למנוע ממומחים להעריך את היקף הכספים השייכים לקורבנות השואה ולניצולים
"בערכים של שנת 2019, הכספים בבנק לאומי השייכים לניצולי ולקורבנות השואה נאמדים לכל הפחות ב־172 מיליון שקל ויכולים להגיע ל־414 מיליון שקל" – כך קובעת חוות דעת שהגיש רו"ח יהודה ברלב, במסגרת תביעה ייצוגית נגד בנק לאומי העוסקת בדרישה להשבת כספים שהופקדו על ידי קורבנות השואה קובעת.
במרכזה התביעה עומדת דרישה להשבת כספים של ניצולי שואה שהופקדו ערב מלחמת העולם השנייה בבנק אנגלו פלשתינה, שלימים הפך לבנק לאומי. הבקשה לתביעה הייצוגית הוגשה ב־2015 על ידי ד"ר צמח וולפה, בנם של ניצולי שואה מליטא, באמצעות עו"ד גלעד נרקיס.
תחילה התנגד הבנק לאפשר למומחים להגיש חוות דעת, עד שהיועץ המשפטי לממשלה התבקש להתערב – אז הוקמה ועדת חקירה פרלמנטרית שעסקה בנושא והיועץ המשפטי הורה לאפשר הגשת עמדות מומחים.
בעקבות כך החליט השופט הדן בתיק, רחמים כהן מבית המשפט המחוזי בתל אביב, לקבל את הבקשה להגשת חוות דעת מטעם משרד יהודה ברלב. רו"ח ברלב שימש כזרוע החקירה מטעם הוועדה הפרלמנטרית שפעלה בשנים 2005-2000 ודנה בזכויות קורבנות השואה.
ברלב הבהיר כי במידה שתאושר לו גישה למסמכים הרלבנטיים שבידי הבנק, ניתן יהיה לחשב במדויק את הסכום. רו"ח ברלב קבע: "ניתן לומר באופן חד משמעי כי הבנק נהנה מכספם של יהודים שהפקידו כספם בפיקדונות לפני השואה ונשאו ריבית אפסית. בין היתר, כספם מימן את פעילות הבנק שהניבה לו רווחים נאים לאורך השנים.
"לאחר מלחמת העולם השנייה, הבנק נקט במדיניות בעייתית, כאשר ניצולים או יורשיהם נאלצו להתמודד עם בירוקרטיה שמנעה מהם גישה לחשבונות, או שהשיבה להם את כספם בערכים נומינליים. כספם של קורבנות השואה נשחק באופן דרסטי עקב שיעורי אינפלציה גבוהים. הבנק, במקביל, מינף כספים אלו. בין השנים 1950-1933 נהנה הבנק מנסיקה של כ־330% ברווח הנקי.
"אין כל ספק כי לאומי פעל במדיניות הסתרה והערים קשיים בגילוי מסמכים השופכים אור בעניין. הבנק לא עשה דבר במשך עשרות שנים כדי לאתר את חברי הקבוצה שאת כספם החזיק, ולא עשה אף פעולה כדי
ליידע את הציבור אודות כספי חברי הקבוצה שהחזיק תחת ידו".
מבנק לאומי נמסר: "נלמד את התגובה לעומק ונתייחס בבית המשפט".
עדכון זכויות ניצולי השואה – לזכור ולא לשכוח