קרה לכם שהזמנתם הפוך וקיבלתם קפוצ'ינו? או הזמנתם קפוצ'ינו וקיבלתם הפוך, כלומר קפה הפוך? בישראל לרוב לא יודעים את ההבדל וזה לא פלא, קפה הפוך הוא יצור מוזר שקיים רק בישראל, והוא לא שונה בהרבה מקפוצ'ינו.
קפה הפוך כנראה הגיע לארץ אפילו לפני הקפוצ'ינו והוא פשוט מדבר על דרך הכנת הקפה, כנראה שמודבר על קודם קפה ורק אחר כך מזיגת החלב בניגוד לדרך המזיגה שהייתה פופולרית בעבר, שלפיהקודם מוזגים את החלב ואז את הקפה. חלק טוענים שמקור המילה הפוך הוא בעיקר נוגע לשיעור הרכיבים. בעוד קפה נמס מכיל מעט מים והרבה חלב, בהפוך תקבלו הרבה חלב ומעט מים. חלק ממדריכי הקפה טוענים שבקפוצ'ינו יש קצף חלב יותר אוורירי. כלומר, יש יותר אוויר ופחות חלב, ולכן הטעם יהיה יותר חזק. בעוד שבהפוך יהיה יותר קצף חלב קרמי ופחות אוויר. יותר חלב ופחות אוויר, כלומר טעם פחות חזק. בכל מקרה כיום אין הבדל בישראל, כשתזמינו הפוך תקבלו קפוצ'ינו וכשתזמינו קפוצ'ינו תקבלו הפוך. ומכאן שאין הבדל גם במחירים.
ומה ההגדרה האיטלקית לקפוצ'ינו? אם אתם שותים קפוצ'ינו אמיתי, אתם שותים שליש אספרסו, שליש מים ושליש מנת חלב. דרך ההכנה השכיחה היא קודם חלב ואז שוט אספרסו – שהורתח בקיטור.
ומה עם נס קפה? נס קפה הוא קפה נמס המורכב מאבקת קפה ולא מאספרסו. אבקת הקפה מיוצרת בכמה הליכים, זהו משקה המוכן מחליטת פולי קפה. קפה נמס מיוצר באופן מסחרי באמצעות הקפאה בוואקום או ייבוש בריסוס, אשר לאחריהם הוא מסוגל לספוג נוזלים מחדש. כאן אינכם צריכים אספרסו ולא מכונת קיטור.
ומה ההבדל בין קפה שחור לנס קפה? שני אלו מוכנים באמצעות הוספת מים רתוחים ולא באמצעות אספרסו על שלל מכונותיו. הקפה השחור המסורתי – או טורקי או בוץ, הוכן באמצעות הרתחה שהקפה והמים בפינג'אן או בג'זווה. הוא נחשב בריא יותר מכל סוגי הקפה כיוון שאינו עובר הליכי עיבוד ובגרסתו המקורית מדובר בפולים המקוריים. אבל קפה שחור מאבקה וממים בקומקום פחות טעים.
מונחון קפה
הנה מונחון קצר שיעזור לכם להתמצא בבלגן של הקפה:
אספרסו – קפה שחור חזק מפולים איכותיים המוכן באמצעות הפעלת קיטור ועירוי מים
קפוצ'ינו – משקה המוכן משליש חלב מוקצף, שליש חלם חם ושליש מנת אספרסו
אמריקנו – אספרסו בתוספת הרבה מים חמים
מקיאטו – אספרסו מוכתם בחלב מוקצף
לאטה – שליש אספרסו ושני שלישים חלב מאודה
מוקה – קפה לאטה בתוספת סירופ או אבקת שוקולד
מוקצ'ינו – קפוצ'ינו עם שוקולד
בוץ – פולי קפה טחונים במים חמים
הפוך – משקה אספרסו וחלב, שבו יחס החלב גדול יותר (השערה)
קפה טורקי – פולי קפה טחונים המבושלים במכל עם מים רתוחים עד קבלת התוצאה הרצויה
קפה נמס, נס קפה – אבקת קפה מעורבבת במים או בחלב
קפה פילטר – משקה המוכן באמצעות מזיגת מים למכל עם פילטר המכיל קפה
פרנצ' ונילה – אספרסו, חלב ווניל או חומרי טעם בטעם וניל
פרפה – משקה המורכב מאבקת קפה מוקצפת וחלב
קפה קר – קפה בתוספת קרח
אייס קפה\גרניטה – קפה מקוביות קפה קפואות (ברד)
שוקולוטה – משקה שוקולד סמיך
אספרסו קצר – מנת אספרסו ו-20 מ"ל מים
אספרסו ארוך – מנת אספרסו ו-60 מ"ל מים
אספרסו כפול – מנת אספרסו כפולה ו-60 מ"ל מים
אפוגטו – אספרסו עם גלידה
אספרסו קון פנה – מנת אספרסו עם קצפת
לטה מקיאטו – כוס מלאה חלב מוקצף ומעליה מנת אספרסו
קפה אירי – קפה עם ויסקי אירי
מחירי קפה
-
משקה חם קטן טייק אוי בכוס קטנה 14 – 5 שקל
-
נס קפה 18 – 11 שקל
-
קפוצ'ינו – קטן 15 – 10 שקל
-
קפוצ'ינו – גדול 22 – 13 שקל
-
אספרסו, קצר זול יותר 12 – 8 שקל
-
אספרסו כפול 15 – 10 שקל
-
קפה שחור 14 – 8 שקל
-
אייס קפה או קפה קר קטן 20- 12 שקל