אחד השכנים בבניין משתמט בקביעות מתשלום ועד הבית? זה לא אומר שאתם צריכים להשלים עם הגזירה ■ קראו ולמדו כיצד עליכם לפעול
אף אחד לא אוהב לשלם חשבונות, אך כולם מסכימים כי עדיף לגור בבניין מטופח ומתוחזק. תשלום דמי ועד הבית נועד לכסות הוצאות שוטפות באחזקת הבניין ובהן: ניקיון המדרגות, חשבון החשמל בקומות הכניסה, הוצאות שונות כגון תיקוני אינסטלציה והדברה במידת הצורך, אחזקת המעלית בבניין במידה וישנה ועוד כהנה וכהנה. לכן בניין שחל עליו תשלום ועד הוא במרבית המקרים בניין נקי ואסתטי.
בבניינים מסוימים נוספים לכך תשלומים לגנן פרטי או אחזקה שוטפת של הצמחייה בלובי, תשלום לאחזקת ואבזור המקלט המשותף, והוצאות נוספות שהן בגדר "זכות", אשר לעיתים זוכות להתנגדויות מצד הדיירים.
הימנעות מתשלום היא עבירה על החוק
תשלום ועד הבית בבניין משותף הוא חובה. יתרה מכך, אי תשלום ועד בית הוא עבירה על החוק, לפי סעיף 58 לחוק המקרקעין. כמובן שאף אחד מאתנו לא רוצה להתעסק בזוטות ולערב בתי משפט, אבל חשוב לדעת, שכל דייר בבניין משותף, מחויב לתשלום ועד הבית וזהו אינו עניין למיקוח.
דיירים המתגוררים בשכירות, גם הם מחויבים לשלם את דמי ועד הבית. מומלץ לציין זאת במעמד חתימת החוזה ולכלול את תשלום ועד הבית. אחרת, אם הדייר השוכר יתנגד לתשלום דמי הוועד, התשלום יחול על בעל הדירה.
הזכות לערער על גובה התשלום
במרבית המקרים, דמי ועד הבית נקבעים בידי חברי הוועד שדן בהוצאות הקבועות והמשתנות של הבניין וקובע תעריף אחיד לכלל הדיירים. אם דייר סבור שדמי ועד הבית גבוהים מדי, יש באפשרותו לערער על כך ולפנות לוועד הבית, ביחד עם דיירים נוספים בבניין. כל זמן שלא הוחלט אחרת – הם עדיין מחויבים בתשלום.
בבניינים המנוהלים על ידי חברת ניהול, יכול הדייר לפנות במישרין לאיש הקשר בחברת הניהול, לבדו או בצירוף דיירים נוספים המצטרפים לבקשה. לחברות הניהול יתרון משמעותי, מאחר שהן משלמות לנותני שירותים, עימם הן עובדות במספר בניינים, ולכן, יש באפשרותן להשיג מחירים אטרקטיביים יותר, אשר מוזילים את דמי ועד הבית.
מה עושים במקרה שדייר מתנגד?
אם דייר נמנע מלשלם את תשלום ועד הבית, ובקשות חוזרות ונשנות אליו לא מועילות, יפנו אליו ועד הבית או חברת הניהול במכתב בקשה רשמי. אם הוא עדיין אינו מגיב, תיעשה פנייה לאגודה לתרבות הדיור או לעורך דין פרטי, כדי שישלחו מכתב מטעמם לדייר הסרבן, ובו דרישה לתשלום החוב.
האגודה לתרבות הדיור מסייעת בפניות מסוג זה ומעניקה שירותים משפטיים מטעמה לכך. במידת הצורך ובהיעדר תגובה מהדייר הסרבן, השלב הבא יהיה הגשת כתב תביעה בפני המפקח על המקרקעין. את טופס התביעה ניתן גם למלא עצמאית וללא עזרת עו"ד, ואפשר להוריד אותו מאתר משרד המשפטים.
הדייר הסרבן יחויב כמובן לא רק בגין החוב המצטבר, אלא גם בהוצאות המשפטיות, לרבות אגרת בית משפט.
דמי ועד בית – מי צריך לשלם, על מה וכמה?