חדשות    

בנק ישראל מפרסם במחקר את מה שכולם יודעים על הסיכויים לקנות דירה

house
מעודכן ל-08/2023

אחד הכללים הראשונים שלומדים בשיעורי כלכלה הוא יחס הביקוש וההיצע. ככל שהביקוש גדול מההיצע – מחירו של מוצר יעלה, וההפך ככל שההיצע גדול, המחיר יירד.

כעת מפרסם בנק ישראל מחקר על אודות הסיכויים לרכוש דירה בישראל, והמסקנה העולה ממנו לא מפתיעה. על פי בנק ישראל,”כאשר שומרים על רמה גבוהה של היצע הבנייה לאורך זמן ניתן לשפר את נשיגות הדיור לכל האוכלוסייה”.

כלומר, בנק ישראל לא ממש מחדש כאן יותר מדי. ברור שאם יהיו יותר דירות, המחיר שלהן יירד, ויותר אנשים יוכלו לקנות אותן. את זה כולם יודעים, ואיך אומרים? לא זאת השאלה. השאלה היא איך מגדילים את היצע הדירות, מאיפה מייצרים עוד שטחים לבנייה? וכאן, כידוע, הפתרונים לממשלה.

בינתיים, בבנק ישראל מסבירים כי בעקבות עלייה מתמשכת של מחירי הדיור בשנים 2008–2015, נשיגות הדיור בבעלות הפכה לאחת המטרות המרכזיות של הממשלה. על כן, הממשלה וגופיה נקטו שורה של צעדים להרחבת היצע הדיור ולהוזלתו עבור הרוכשים. לצד ההגדלה הניכרת בהיקף הבנייה, צעד מרכזי שנקטה הממשלה להוזלה ישירה היה הפעלת התוכנית "מחיר למשתכן" בסוף 2015 במטרה לסייע למשקי בית שאין בבעלותם דירה לרכוש אחת. במסגרת תוכנית זאת, המדינה שיווקה קרקעות במחיר מסובסד ליזם אשר מציע את מחיר הדירה הסופי הנמוך ביותר, והזכות המוגבלת בכמות לקנות דירה כזו ניתנה במסגרת הגרלה בקרב האוכלוסייה הזכאית.

במחקר שביצע בנק ישראל נבחנה השפעת המדיניות שנקטה הממשלה בתחום הבנייה וסבסוד הדירות על משקי הבית שקודם לא היתה בבעלותם דירה.

על פי המחקר, בין השנים 2012—2015 לשנים 2016—2019 עלה שיעור משקי בית אשר רכשו דירה לראשונה. גם הסיכוי לרכוש דירה בקרב משקי הבית שלא קנו דירה במסגרת מחיר למשתכן, אם בגלל שלא זכו בהגרלה או בגלל שלא ניגשו לכזו, נותר יציב ביחס לשנים 2012—2015. אפשר להסיק מכך שהרחבת היצע הבנייה שהתרחשה בשנים 2016—2019 הייתה משמעותית דיה, כך שחרף ייעוד נתח ניכר מהבנייה לתוכנית בלבד, נשמר הסיכוי של משפחות שלא זכו בסבסוד לרכוש דירה.

ההסתברות לרכוש דירה עלתה בין השנים 2012—2015 לשנים 2016—2019 בכל חמישוני ההכנסה, אולם הסיכוי של החמישונים הגבוהים עלה ביותר. משום כך התרחב הפער בסיכוי לרכוש דירה בין החמישון העליון לבין שאר החמישונים, ובפרט זה התחתון.

תוכנית "מחיר למשתכן", שהופעלה בשנים 2016—2019, איפשרה לזכאים להשתתף בהגרלות, שהזוכים בהן זכו בהנחה על מחיר הדירה שרכשו. שיעור הנשואים ושיעור המשפחות עם ילדים בקרב רוכשי "מחיר למשתכן" בשנים 20162019 היה גבוה ביחס לרוכשים בשוק החופשי, בהלימה לתנאי הזכאות.

השוואה של הכנסת משק הבית הממוצעת בקרב רוכשי "מחיר למשתכן" לבין זו של הרוכשים בשוק החופשי, בקרב הנשואים, לא מזהה הבדל מהותי.

השוואה של הכנסת משק הבית הממוצעת בקרב רוכשי "מחיר למשתכן" לבין זו של הרוכשים בשוק החופשי, בקרב הנשואים, לא מזהה הבדל מהותי.