חדשות    

OECD: ישראל בחמשת המקומות האחרונים בהכשרת מבוגרים לעבודה

מעודכן ל-03/2019

משרד העבודה תולה את האשמה במעסיקים ובשיעור האבטלה הנמוך

ישראל לא משקיעה מספיק במבוגרים. מתברר כי ההשקעה שלה בבני גיל זה היא מהנמוכות בבין מדינות ה־OECDכלומר פחות מ־0.4% מההוצאה הציבורית לחינוך, ולכן היא בחמשת המקומות האחרונים מתוך 19 מדינות שנבדקו. ישראל במקום השלישי מהסוף בין המדינות המפותחות ביעילות ההכשרה המקצועית.

גם אחוז המבוגרים שדיווחו כי ויתרו על הכשרה מקצועית בשל העלות שלה הוא גבוה יחסית: 25%, לעומת 16% בממוצע ב־OECD. בסעיף זה היא במקום הרביעי.

הנתונים לפי מחקר שפרסם החודש ארגון ה־OECD, שפיתח לוח מדדים להערכה והשוואה של מערכות הכשרת המבוגרים והמוכנות שלהן לאתגרי שוק העבודה העתידי. המדדים כוללים  בין היתר דחיפות, גמישות, מימון. הנתונים במחקר לקוחים ממקורות שונים. מספר שנים אחורה.

המצב כיום המשלב טכנולוגיות מתקדמות חדשות לבקרים ותוחלת חיים עולה מחייב הכשרה טכנולוגית מתמדת. מחקר קודם של ארגון ה־OECD צופה כי התפשטות הטכנולוגיות החדשות תגרום לשינויים רבים ומהותיים ב־32% מהמשרות במדינות הארגון ולהחלפת 14% מהן באוטומציה. לפי החוקרים "מדינות רבות עומדות בפני אתגרים בתחום כישורי העובדים אבל מערכות הכשרת המבוגרים שלהן אינן מוכנות כהלכה לעמוד בהם".

באירלנד ובניו זילנד השקעה מעל 4%

 

כאמור, ישראל השיגה ישראל תוצאות נמוכות מאוד במחקר שבדק את ההשקעה של 19 מדינות בהכשרה מקצועית למבוגרים מתוך ההוצאה הציבורית לחינוך. ישראל במקום החמישי מהסוף הכולל את המדינות ששיעור ההשקעה שלהן בהכשרה מקצועית למבוגרים הוא  0-0.4% מההוצאה הציבורית לחינוך.

חולקים את המקום עם ישראל, הולנד, ארצות הברית ושוויץ. המדינות המובילות הן ספרד, אירלנד, שבדיה

פינלנד וניו זילנד.

לפי השקעה אחוז תוצר לנפש, הממוצע בקרב המדינות המפותחות הוא השקעה של 33% מהתמ"ג לנפש. בפולין משקיעים אפילו 86% . בישראל רק   9%. אנחנו לא הכי גרועים, ביפן, בארצות הברית ובקוריאה השיעור 0%.

 

16% מהמבוגרים במדינות המפותחות ויתרו על הכשרה מקצועית מסיבות כספיות. לעומת זאת, שיעור גבוה בהרבה של 25% מהמבוגרים בישראל ויתרו על הכשרה מקצועית בגלל המחיר – מקום רביעי מתוך 29 מדינות. .

השיעור הגבוה ביותר של מבוגרים שוויתרו על הכשרה מקצועית מסיבות כספיות נמצא ביוון – יותר מ־30%. לעומת זאת בבלגיה, פינלנד, גרמניה, יפן, נורבגיה וטורקיה היו פחות מ־10%.

המדינות שבהן נמצאה מערכת ההכשרה הכי יעילה (מתוך 34) הן צ'ילה (ציון של 0.85), הונגריה, לטביה, ופורטוגל. הציונים הנמוכים ביותר ניתנו לישראל (שלישית מהסוף), יפן והולנד (אחרונה), עם פחות מ־0.30. בסקר כישורי המבוגרים דיווחו  שיעור נמוך במיוחד של כ־40% מהישראלים שהם  חשים שההכשרה שניתנה להם שימושית לעבודתם.

בהייטק ובעבודות שכר מינימום שיעור העסקה נמוך למבוגרים

 

שני קצוות ההשתכרות סובלים הכי הרבה משיעור תעסוקה נמוך. מצד אחד אוכלוסיות בעלות רמות שכר נמוכות מועסקות בשיעור תעסוקה נמוך בגילאים מבוגרים. אבל גם עובדים מבוגרים מענף ההייטק.

על פי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, שיעור המועסקים בגילאי 44-35 עמד ב־2017 על 83%, ירד בגילאים 54-45 ל־81% וצנח בגילאים 64-55 ל־67%.

ממשרד העבודה והרווחה נמסר שתקציב האגף להכשרה מקצועית גדל בשניים האחרונות מ־81 מיליון שקל בשנת 2016 ל־110 מיליון שקל ב־2018 – עלייה של 36% בשנתיים. עם זאת, מנהלת האגף לתכנון אסטרטגיה ומדיניות במשרד העבודה והרווחה, אבל אישרו  כי היקף ההכשרה המקצועית המתוקצבת מאוד נמוך יחסית למדינות ה־OECD".

עוד תלו את האשמה בחוסר השתתפות של המשקיעים ובשיעוראבטלה נמוך. שיעור האבטלה לא מצדיק את שיעור ההעסקה וההכשרה הנמוך, כיוון שרוב המועסקים מועסקים במשרות שכר מינימום. הכשרה למקצועות המבוקשים  תאפשר השתתפות גבוהה יותר בתחומים אלו, ובתוך כך להגדיל את הפריון.

 איך מנהלים עובדים מבוגרים?

פרישה מוקדמת – איך לשמור על רמת החיים