היכנסו למדריכי החיסכון הפנסיוני
אגף שוק ההון, ביטוח וחסכון במשרד האוצר מפעיל אתר אינטרנט ייעודי לאיתור כספים שנשכחו בחסכונות פנסיוניים – כאן, תקבלו פרטים על איתור הכספים האלו.
על פי הערכות שונות הכספים שנשכחו בקופות ובקרנות מסתכמים להיקף כולל של כ-30 מיליארד שקל (אבל הערכות האלו ממש לא סופיות ומדברים כבר על ססכום הגדול במיליארדים מהערכה זו); מדובר על סדר גודל של 2 מיליון חשבונות של קרנות פנסיה וקופות גמל (מתוך קרוב ל-20 מיליון קרנות וקופות).
ומי בכלל שוכח את הכסף שלו? כנראה שמדובר על אנשים שעברו ממקום עבודה למקום עבודה ושכחו את הקופה/ קרן הקודמת (במקום העבודה הקודם); או אנשים שעברו דירה ובקופה/ קרן לא עודכנו הפרטים החדשים. מדובר גם בקפות וקרנות של אנשים שנפטרו ויורשיהם לא יודעים כלל על קופות הגמל / קרנות הפנסיה האלו. וכאמור זה לא רק זה – מסתבר שיש חשבונות עו"ש רדומים (והרבה- 4 מיליארד שקל! וגם כאן מדברים על הערכה מאוד שמרנית כשמספרים גדולים פי כמה נזרקים לאוויר)) שאנשים פשוט לא דורשים את הכספים שיש בהם, זה יכו להיות חשבון של נפטר (שהוריש את כספו, והיורשים לא מודעים לחשבון הנוסף); זה יכול להיות גם חשבון שלכם שאיכשהו נשכח במהלך השנים.
ולפני שנמשיך – כאן תוכלו למצוא את כל המקומות בהם הכסף שלכם יכול להתחבא ודרכים למצוא אותו (לא לפספס)
עכשיו אפשר לאתר את הכספים אצל הגופים המוסדיים שמנהלים את קרנות הפנסיה וקופות הגמל. באוצר דיברו על מערכת אינטרנטית שתאתר את הכספים בקופות הגמל וקרנות הפנסיה כבר לפני כשלוש שנים (ואפילו יותר), ובסופו של דבר הצליחו להרים את הפרויקט. באוצר מסבירים כי מדובר באתר נגיש שבמספר פעולות בודדות והכוונה שוטפת (שאלות ותשובות שנמצאות באתר) ניתן לקבל מידע ולענות על השאלה האם קיימים חסכונות פנסיוניים, קרנות השתלמות או פוליסות לביטוח חיים שהמחפש אינו מודע לקיומם.כאמור, ניתן גם לבדוק אם קיימים חסכונות של קרוב שנפטר.
האתר, לא מספק מידע מלא, המידע בו מהווה אינדיקציה להימצאות כספים נשכחים בחיסכון פנסיוני. אבל, כדי לוודא באופן מוחלט יש ליצור קשר עם הגוף המוסדי – מנהל קופת הגמל, קרן ההשתלמות, קרן הפנסיה, ור המנהל יספק פרוט ע מפורט על יתרות וזכויות בקופה ובפוליסה. בתוצאות החיפוש באתר יופיעו פרטי ההתקשרות של כל גוף מוסדי בו נמצאו כספים.
איך מקבלים את המידע/ איך בודקים אם יש לכם קופת גמל/ קרן פנסיה שנעלמה? איך בודקים אם לנפטר היו קופות/ קרנות שלא היו מודעים אליהם?
משרד האוצר הכין סט של שאלות ותשובות כדי לענות על כל התרחישים והשאלות הצפויות – ריכזנו כאן את המידע בשבילכם –
איך נעלמת קופת גמל/ קרן פנסיה?
– ישנם מספר סיבות (סיבות טובות, אגב) לכך שהקשר בין החוסך לבין הגוף המנהל או בין החוסך לבין החיסכון הפנסיוני מתנתק – החלפת מקום מגורים ואי עדכון הפרטים; החלפת מקומות עבודה,פטירת חוסך שיורשיו אינם מודעים לחיסכון, מיזוגים ורכישות של הקופות (תהליך שהתעצם בעקבות וועדת בכר ב-2005) וכתוצאה מכך אבדה חלק מהאינפורמציה ורישום לקוי בתהליך ההצטרפות.
מה אפשר למצוא בחיפוש כספים על שמי?
– מידע על קיומם של חשבונות/ קופות/ קרנות ללא פעילות בחסכונות פנסיוניים המיועדים לגיל הפרישה; קיומם של חשבונות ללא פעילות בביטוחי חיים עם חיסכון, בין שהם מיועדים לגיל הפרישה (ביטוחי מנהלים) ובין שלא מיועדים לגיל פרישה; מידע על קיומם של חשבונות ללא פעילות בקרנות השתלמות ומידע על קיומן של פוליסות ביטוח למקרה מוות.
מהו חשבון ללא פעילות? האם יש בו כספים?
– חשבון ללא פעילות הוא חשבון שהופקדו אליו כספים בעבר, אך לא הופקדו אליו ולא נמשכו ממנו כספים בשנה האחרונה. כדי לברר מהי היתרה הצבורה בחשבונות ללא פעילות שעל שמכם צריך לפנות לגופים המוסדיים שבהם נמצאו חשבונות שלכם (גופים אלו יופיעו בתוצאות החיפוש).
איך אוכל לברר אילו חשבונות עם פעילות יש על שמי?
– אפשר לבדוק ולברר היכן יש חסכונות פנסיוניים או פוליסות ביטוח על שמכם גם בדרכים נוספות – בדיקת הדו"חות התקופתיים שגופים מוסדיים מחויבים לשלוח לחוסכים, פנייה למעסיקכם הנוכחי או האחרון, בדיקת תלושי שכר, פנייה לסוכן ביטוח או ליועץ פנסיוני.
מה אפשר למצוא בחיפוש כספים על שם קרוב שנפטר?
– ניתן למצוא מידע על קיומם של חשבונות (עם פעילות וללא פעילות) במוצרי חיסכון פנסיוני (קופות גמל, קרנות פנסיה, קרנות השתלמות). במוצרים אלה יכול להיות גם כיסוי ביטוחי למקרה של פטירת החוסך, המקנה למוטבים זכות לקבל קצבה או סכום הוני חד-פעמי. מידע על קיומם של חשבונות (עם פעילות וללא פעילות) בקרנות השתלמות. מידע על קיומן של פוליסות ביטוח למקרה מוות, וכן על פוליסות מסוג זה שבוטלו בשנה האחרונה בעקבות הפסקת התשלומים לחברת הביטוח.
מתי מגיע לי כסף מחשבונו של קרוב שנפטר או מפוליסות ביטוח על שמו?
– שארים או מוטבים של חוסך או מבוטח שנפטר זכאים לקבל כספים כסכום חד-פעמי או כקצבה חודשית. ניתן לברר אם אתם מוטבים או שארים של קרוב שנפטר, ומהן הזכויות המגיעות לכם, באמצעות פנייה לגופים המוסדיים שיופיעו בתוצאות החיפוש.
מה ההבדל בין שארים למוטבים?
– ההבדל בין שארים למוטבים הוא ששארים נקבעים בתקנון קופת החיסכון, וברוב המקרים מוגדרים כבני הזוג והילדים של החוסך או המבוטח, ואילו מוטבים נקבעים על ידי החוסך או המבוטח עצמו. הבדל נוסף הוא ששארים מוגדרים רק בקרנות פנסיה, ולא בשאר מוצרי החיסכון והביטוח.
מה כדאי לשאול את הגופים המוסדיים כשאני פונה אליהם?
– ישנם מספר שאלות שרצוי ללבן עם הגוף המוסדי : כמה פוליסות או חשבונות יש לי? מהן היתרות הצבורות בכל חשבון או פוליסה?, האם יש לי כיסויים ביטוחיים במסגרת חסכונות אלו? אם כן מהם?,מה גובה דמי הניהול שאני משלם ? באיזה מסלול השקעה הכספים נמצאים. כאן המקום לבחון אם אכן מדובר במסלול השקעה המתאים לצרכיכם.
מתי כדאי לפנות לגופים המוסדיים המופיעים בתוצאות החיפוש?
– ככל שיותר מוקדם. חסכונות פנסיוניים, לרבות קרנות פנסיה, קרנות השתלמות וכו' וכן פוליסות ביטוח כוללים לעתים זכויות שעלולות להתיישן, ולכן בכל מקרה מומלץ לפנות בהקדם לגופים המופיעים בתוצאות החיפוש ולברר את מצב הזכויות העדכני.
בתוך כמה זמן אפשר לקבל את הכספים מהחשבונות שנמצאו?
– לכל חיסכון יש תנאים ומועדים אחרים למשיכה. לדוגמה, חלק מהחסכונות הפנסיוניים ניתנים למשיכה רק בגיל פרישה, ואילו אחרים אפשר למשוך מוקדם יותר. כדי לברר מתי תוכלו למשוך כספים מהחשבונות שנמצאו, פנו לגופים המוסדיים המופיעים ברשימת התוצאות ושאלו אותם.
האם יתכן מצב שחלק מהפוליסות שיש לי אינן מופיעות בתוצאות החיפוש?
– התשובה היא כן. המידע בתוצאות החיפוש מועבר מידי הגופים המוסדיים, וייתכן שאינו מדויק או שאינו כולל את כל החשבונות או הפוליסות שעל שמכם. לפיכך תוצאה שלילית אינה מעידה בהכרח שלא קיימים חשבון או פוליסה או שאין זכאות לכספים.
איך נוצרו פערי המידע?
– יש לכך מספר סיבות – יכול להיות שנפלה טעות בעת מילוי טפסי הצטרפות או בעת הקלדת הנתונים במערכות המידע של הגופים המוסדיים. החשבונות או הפוליסות שעל שמכם רשומים לפי מספר דרכון ולא לפי מספר תעודת זהות. אתם מבוטחים בביטוח למקרה מוות קבוצתי, ומנוע החיפוש אינו מאתר פוליסות מסוג זה.
האם ייתכן שחשבונות או פוליסות על שם קרוב שנפטר לא יופיעו בתוצאות החיפוש?
– התשובה היא כן. המידע בתוצאות החיפוש מתקבל מידי הגופים המוסדיים, וייתכן שאינו מדויק או שאינו כולל את כל החשבונות או הפוליסות על שם הקרוב שנפטר. לפיכך תוצאה שלילית אינה מעידה בהכרח שלא קיימים חשבון או פוליסה או שאין זכאות לכספים.
כיצד אבדוק אם קיימים חשבון או פוליסה שלא עלו בתוצאות?
– ניתן לברר היכן יש לכם חסכונות פנסיוניים או פוליסות ביטוח באופנים הבאים: בדיקת דו"חות תקופתיים שגופים מוסדיים מחויבים לשלוח, פנייה למעסיקים קודמים, בדיקת תלושי שכר מן העבר, פנייה לסוכן ביטוח או ליועץ פנסיוני. פנייה ישירה לגופים מוסדיים כדי לברר אם הם מנהלים חשבונות על שמכם או על שם קרוב שנפטר.
מהיכן מגיע המידע שבמנוע החיפוש ובכל כמה זמן הוא מתעדכן?
– המידע במנוע החיפוש מתעדכן לפי דיווחי הגופים המוסדיים אחת לחודש. המידע המתקבל באתר מלמד על אפשרות קיומם של חשבונות או פוליסות, אך המידע הקובע, וחשוב מאוד להבהיר זאת – נמצא אצל הגופים המוסדיים.
האם מישהו יכול לדעת באמצעות האתר כמה כסף מגיע לי?
– לא. באתר מופיע רק מידע על קיומו או אי-קיומו של חשבון על שמך או על שם קרוב שנפטר, אך לא מופיע בו מידע על יתרות או זכויות הקיימות בחשבון. כדי לברר מידע זה יש לפנות לגופים המוסדיים, ואלה יבצעו הליך של זיהוי השואל לפני מסירת מידע.
האם ניתן להסיר מהאתר חשבונות שלי? וכיצד?
– כן. אפשר לפנות אל הגוף המוסדי שבו מתנהל חשבון או פוליסת ביטוח על שמכם ולבקש ממנו להסיר ממנוע החיפוש את המידע שהוא מעביר עליכם. ההסרה תבוצע בתוך חודש וחצי מיום הבקשה.
האם אפשר למצוא חשבון בקופת גמל שנוהל בעבר בבנק?
– כן. משנת 2005, בעקבות רפורמת בכר, נמכרו לגופים המוסדיים כל קופות הגמל שנוהלו בבנקים. מנוע החיפוש שבאתר מחפש חשבונות גם בקופות אלו.
ולסיכום – מאוד יכול להיות שיש לכם כסף זרוק בקופות גמל, בקרנות פנסיה, בחשבונות בנקים רדומים ועוד. יש דרך קלה, לאתר את הכספים בקופות גמל ובקרנות פנסיה, בהמשך יהיה אפשר גם לאתר חשבונות רדומים – לא להתעצל, זה חשוב – זה הכסף שלכם!
ועוד דרכים לחסוך בכסף שלכם –
השקעות דרך תעודות סל (דמי ניהול נמוכים)