ענת גואטה, יו"ר רשות ניירות ערך מתכוונת להשוות את רמות המינוף המותרות ללקוחות של זירות הסוחר בישראל לאלה המותרות באירופה.
המשמעות – ירידה ברמות המינוף המותרות בישראל. הרשות פנתה לזירות הסוחר בעניין זה. הזירות סוחר טוענות מנגד, שמדובר בהרעה משמעותית בפעילותן, ואם רוצים להביא לכאן את הרגולציה באירופה, אז שיביאו אותה במלואה, כולל האפשרות לסחור במכשירים רבים (הרבה יותר מאלו המותרים כיום לזירות הקיימות בארץ).
כיום (בהתאם לסעיף 4 בתקנות) רמות המינוף המקסימליות בזירות הסוחר מוגבלות כך שהבטוחה מהלקוח לא תפחת מ-1% מערכה הנקוב של העסקה – כך בעסקאות במכשיר פיננסי ברמת סיכון נמוכה ומדובר בעיקר בחוזים עתידיים על מטבעות או זהב. המשמעות היא שהסוחר/ משקיע יכול למנף את השקעתו פי 100. לדוגמה – המשקיע רוכש חוזה עתידי ב-5 אלף דולר, בפועל מדובר על השקעה ב-500 אלף דולר. הבעיה שאם הפוזיציה יורדת ב-1% בלבד הלקוח מאבד את כל השקעתו והזירה מחסלת את הפוזיציה, כדי שלא יפסיד יותר ממה שיש לו.
בנכסים שמוגדרים "בינוניים", הסוחר מספק בטוחה של לא פחות מ-2.5% מערכה הנקוב של העסקה. מדובר בנכסים כמו – מניות, מדדי מניות, אג"ח בבורסות מובילות ומערביות של מדינות בדירוג גבוה, ומכשירים פיננסיים שנגזרים מהן. דוגמה – אם תרכשו ב-5 אלף דולר תוכלו למנף את ההשקעה פי 40 ל-200 אלף דולר. גם כאן, מדובר במינוף מאוד גבוה.
במכשירים מהשלב השלישי, המסוכנים יותר, המינוף הוא פי 20 – כלומר יש לספק בטוחה של 5%.
המצב באירופה שונה – רמות המינוף המקסימליות המותרות עומדות על פי 30 למסחר בצמדי מטבעות מרכזיים. כאן כאמור פי 100. כמו כן, על פי ההנחיות באירופה, ניתן לקבל מינוף של פי 20 למסחר בצמדי מטבעות לא מרכזיים, זהב ומדדים מרכזיים, וכן פי 10 לסחורות שאינן זהב ומדדים שאינם מרכזיים, ופי 5 למניות בודדות ואגרות חוב בודדות, ופי 2 למסחר במטבעות קריפטוגרפיים. מדובר על הקשחה גדולה מאוד לעומת המצב הנוכחי בזירות סוחר המקומיות.
בארץ ישנן 5 זירות סוחר מורשות שמפוקחות על ידי רשות ני"ע : FXCM טריידינג, אייטרייד (ATRADE), ריל פורקס – R.F.X, קולמקס ופלוס500.
עוד בנושא שוק ההון