תוכן ממומן    

קרן כספית מול חלופות השקעה בנקאיות

צילום: Pixabay

קרן כספית שקלית היא אפיק חיסכון סולידי שבהיבטים מסוימים עדיף על פיקדון בבנק. מהן האפשרויות שמציעות קרנות אלה ומה ההבדלים בינן לבין חלופות השקעה בנקאיות?

 

קרן כספית היא סוג של קרן נאמנות המציעה למשקיעים שילוב של נזילות גבוהה וסיכון נמוך באמצעות השקעה במגוון נכסים סולידיים לטווח קצר, כגון פיקדונות בנקאיים, מלווה קצר מועד (מק"מ), מזומן, אגרות חוב קונצרניות בדירוג גבוה, וניירות ערך מסחריים. מטרתה העיקרית היא מתן יציבות ונגישות מהירה לכספי המשקיעים.

אילו אפשרויות השקעה קיימות בקרן כספית?

קרנות כספיות משקיעות לרוב באפיקים קצרי טווח, עם מח"מ של עד 90 יום, לרבות השקעה באגרות חוב בדירוג מינימלי של AA.

הקרנות מורשות להשקיע, כאשר המגבלה היא עד 25% בפיקדונות ותעודות חוב וזאת לפי חלוקה מוכתבת בתקנות.

ניתן להשקיע ישירות בקרן כספית באמצעות רכישת יחידות בקרן באמצעות הבנק או דרך בית השקעות, ולחלופין, להשקיע בקרן כספית כחלק מתיק השקעות מנוהל. במקרה זה, מנהל התיקים יבחר את הקרן המתאימה ביותר לדעתו עבורכם, בהתאם למטרות ההשקעה שלכם ורמת הסיכון הרצויה.

ישנם כמה סוגים של קרנות כספיות:

  1. קרנות כספיות שקליות, המתאימות יותר למשקיעים המעוניינים לשמור על ערך כספם בשקלים.
  2. קרנות כספית שקליות ללא אג"ח קונצרני – מתאימות למי שמעדיף לצמצם סיכון.

 

  1. קרנות כספיות נקובות דולר – שמתאימות יותר למשקיעים המעוניינים לרכוש בדולרים את הקרן.

 

  1. קרנות כספיות חשופות דולר – שמתאימות יותר למי שרוצה להצמיד את ערך השקעתו השקלית לשע"ח של הדולר ולהנות מסביבת הריבית הדולרית.

מה הופך את ההשקעה בקרן הכספית למומלצת על פני חלופות השקעה בנקאיות?

קרן כספית מציעה למשקיעים בה כמה יתרונות:

  • נזילות יומית המאפשרת גישה מהירה לכסף.
  • הדומה לריבית בנק ישראל. – אין ריבית בקרן כספית
  • מיסוי ריאלי המועיל במיוחד בתקופות אינפלציה.
  • ניהול מקצועי על ידי מנהלי קרנות.
  • היעדר מגבלות על סכומי ההפקדה.

חשוב לזכור כי התשואה בפועל עשויה להיות נמוכה יותר מזו שניתן להשיג באפיקים בעלי סיכון גבוה יותר, ויש להביא בחשבון את עלויות הניהול של הקרן.

לקרן הכספית יתרונות ספציפיים על פני מכשירי השקעה אחרים:

קרן כספית מול פיקדון בנקאי

בדומה לקרן כספית, פיקדון בנקאי הוא אפיק השקעה סולידי המבטיח תשואה לפרק זמן מוגדר מראש.  הבנקים מציעים פיקדונות מסוגים שונים: צמודי מדד, צמודי מט"ח ופיקדונות במטבע חוץ, ולצידם גם פיקדונות לא צמודים המציעים ריבית הקשורה לריבית הפריים. ואולם, פיקדונות בנקאיים מגבילים את הנזילות בהתאם לתנאי הפיקדון, כאשר משיכה מוקדמת עלולה לגרור קנסות.

לעומת זאת, לקרן כספית נזילות גבוהה מאוד, עם אפשרות למשיכה ללא קנסות או מגבלות. בנוסף, לכל קרן כספית יש את נכס ייחוס הנקבע בתשקיף הקרן. זהו נכס/מדד שהקרן משווה את ביצועיה, בעוד והתשואה שמציעים הפיקדונות הבנקאיים על פי רוב נמוכה יותר.

  • קרן כספית מול פוליסת חיסכון של חברות ביטוח וקופת גמל להשקעה

חברות הביטוח מציעות גם הן מכשירי השקעה וחיסכון אחרים, שיכולים לשרת את מטרת החוסכים לטווחים בינוניים וארוכים. במקרה זה הכסף זמין למשיכה בכל עת, וניתן לבחור בין מסלולי השקעה שונים או בקופת גמל להשקעה. מכשירים אלה עשויים להציע פוטנציאל לתשואות גבוהות יותר בטווח הארוך, אך הם גם חשופים יותר לתנודות בשוק ההון ועלות הניהול שלהן על פי רוב גבוהה יותר.

בהשוואה לפוליסות חיסכון וקופות גמל להשקעה, הקרן הכספית מתמקדת בהשקעות סולידיות יותר על פני כל פוליסת חסכון וקופ"ג להשקעה, ולכן מציעה רמת סיכון נמוכה יחסית, הדומה לזו של פיקדון בנקאי.

כיצד לבנות אסטרטגיית השקעה מנצחת?

הנה כמה טיפים לבחירה בין קרן כספית לחלופות בנקאיות:

  • קבעו מטרות ברורות להשקעה. האם היא מיועדת לטווח קצר, בינוני או ארוך? קרן כספית מתאימה יותר להשקעות לטווח קצר-בינוני, בעוד שפוליסות חיסכון או קופות גמל להשקעה עשויות להתאים יותר לטווח ארוך.
  • בחנו את רמת הסיכון שאתם מוכנים לקחת. קרן כספית מציעה סיכון נמוך יחסית, מה שמתאים למשקיעים שמרניים או לכספים שנדרשים בטווח הקרוב.
  • אם אתם זקוקים לגישה מהירה לכספים, קרן כספית מציעה נזילות על פני פיקדונות בנקאיים עם תקופות התחייבות.
  • שקלו לפזר את ההשקעות בין כמה אפיקים. למשל, שילוב של קרן כספית לטווח קצר עם השקעות ארוכות טווח בקופת גמל להשקעה.
  • השוו את דמי הניהול בין האפיקים השונים. קרנות כספיות בדרך כלל מציעות דמי ניהול נמוכים יחסית.
  • התחשבו בהשלכות המס של כל אפיק השקעה.
  • היעזרו בייעוץ מקצועי. גוף מקצועי יכול לסייע בבניית תיק השקעות מאוזן המתאים לצורכיכם. בחנו בצורה מעמיקה את הגוף וההון האנושי של מי שאמון לטפל בהשקעתכם.