ב-14 לספטמבר 2008, לפני עשר שנים בדיוק, הודיע בנק ההשקעות האמריקני ליהמן ברדרס, על פשיטת רגל. מתאריך זה החל אחד המשברים הגדולים ביותר בכלכלה העולמית, שאותותיו ניכרים עד היום. בימי המשבר חזו המשקיעים בעולם איך קורסות מניות הבנקים הגדולים בעולם ויחד איתם שוק האשראי העולמי. על מנת לפתור את המשבר הזרימו הממשלות בעולם, ובראשן ארצות הברית ובריטניה, טריליוני דולרים. AIG, חברת הביטוח הגדולה בעולם קיבלה מהממשל האמריקני הלוואה בהיקף של 85 מיליארד דולרוהולאמה למעשה.. בנק ההשקעות מריל לינץ' נרכש על ידי בנק אוף אמריקה.
השנים שקדמו למשבר היו שנים של פריחה כלכלית, או כך לפחות היה נראה על פני השטח. הצמיחה המהירה התאפשרה הודות למדיניות מוניטארית מרחיבה בארה"ב שהביאה לעלייה בצריכה הפרטית ועלייה תלולה במחירי הדירות. עלייה חדה במספר הלווים שלא יכלו לעמוד בהחזרי המשכנתא הביאה לגל של פשיטות רגל בקרב הגופים המלווים ולגל שני של ירידות חדות באגרות החוב המגובות במשכנתאות ובאוקטובר 2007 גם לירידות בשוק המניות שהגיעו לשיא באוקטובר 2008 אז הגיע מדד הדאו ג'ונס לשפל של 7,800 נקודות.
גם בבורסה בישראל נרשמו 2008 ירידות חדות שהחלו באוגוסט 2007. את שנת 2008 סיים מדד תל אביב 100 בירידה של כ-50 אחוז. מדד מניות הנדל"ן סיים את 2008 בירידה של כ-80 אחוזים.
בזמן האחרון קוראים הקולות המתריעים כי אנחנו בפתחו של משבר חדש. מהם הגורמים שעלולים לגרור את הכלכלה העולמית למשבר נוסף?
הבנקים המרכזיים בעולם צברו בשנים האחרונות נכנסים פיננסים עצומים והנהיגו מדיניות מוניטארית מרחיבהבסביבת אינפלציה נמוכה. הבעיה היא שאם הכלכלה העולמית תיכנס למיתון נוסף , אין בידי הבנקים המרכזיים היום תחמושת. לאן כבר אפשר להוריד את הריבית?
מצד שני, התפרצות אינפלציונית חריגה עלולה לגרום לזעזוע בשווקים בגלל החשש מפני העלאה חדה בשיעור הריבית.
האם משבר כזה יכול לחזור?
כמו ב-2008 גם השנה נמצא שוא המניות האמריקאי בשיא. מנבאי המשבר הקרוב מצביעים על כך שארה"ב לא פתרה באמת את המשבר ב-2008 אלא הרגיעה אותו בעזרת הזרמת טריליוני דולרים לשוק. הפסימיים טוענים כי גובה החוב של ארה"ב הוא עדיים בלתי אפשרי, כ-40 טרליון דולר (חוב ממשלתי ופרטי), והוא גדול מהחוב שלה ב-2008.
לאחרונה הזהיר ארגון ה-OECD כי העלאות הריבית הצפויות להתחדש בקרוב בארה"ב עשויות לסכן את היציבות הפיננסית העולמית בעקבות רמות החוב הגבוהות אשר צמחו במהלך העשור מאז המשבר, כתוצאה מסביבת הריבית הנמוכה. בדו"ח שפורסם מזהירים כלכלני ה-OECD כי הסיכון גדול במיוחד שכן שוקי הנגזרים מתקרבים להיקף בו היו ב-2007. כותבי הדו"ח מציינים כי שוויו של שוק הנגזרים העולמי עומד כיום על כ- כיום 530 טריליון דול, לעומת כ-590 טריליון דולר ערב המשבר הגדול לפני עשור.
כלכלני ה-OECD התייחסו בדו"ח גם לסיכון הפיננסי הנובע מהתרחבות שוק ההון הסיני בשנים שמאז המשבר. הצמיחה של השוק הסיני מומנה בעיקר מהלוואות שנטלו החברות הסיניות הפרטיות. הכלכלנים מציינים שבעוד שהשוק הסיני ענק, המידע עליו מצומצם יחסית בשל שהממשל הסיני אינו מפרסם מידע אמין על המגזר הפיננסי והמסחרי בסין. ב-OECD מזהירים כי משבר פיננסי של חברות סיניות עלול ללגרום למשבר גם בכלכלה המערבית.