עד היום נכים התקשו לקבל משכנתא (במקרים רבים) מכיוון שלא הצליחו לקבל ביטוח חיים. הביטוח הזה הכרחי לבנק, ואם אין ביטוח אז פשוט אין משכנתא. אבל בשורה לנכים שמתקשים לקבל ביטוח כזה. בקרוב יהיה אפשר לקחת שמכנתא גם ללא ביטוח חיים. הבנקים, בנק ישראל, רשות שוק ההון, חברות הביטוח ומשרד האוצר בהובלת יו"ר ועדת הכספים ח"כ משה גפני, הגיעו לסיכומים בעניין ונקבע (תוך כדי הליך חקיקה) כי אדם עם מוגבלות יוכל לקבל משכנתא לשם רכישת דירה גם אם חברת הביטוח סרבה לבטחו בביטוח חיים. מטרת החוק הינה לסייע לאוכלוסייה שהיום לא מקבלת ביטוח ובעקבות כך לא מקבלת משכנתא ואיננה יכולה לרכוש דירה.
במסגרת המתווה נקבע כי אדם בעל מוגבלות שעלולה לקצר את תוחלת חייו לעומת תוחלת חיים ממוצעת אך תוחלת חייו צפויה להיות מעל 5 שנים, יהיה אותו אדם זכאי לפנות לבנק והבנק לא יוכל לסרב לתת לו משכנתא בשל סיבה של אי קבלת ביטוח.
על פי המתווה במסגרת סירוב סביר של חברת הביטוח ובמידה שימצא שהוא עומד בתנאים בבדיקה אובייקטיבית, יצטרכו החברות להפנות אותו למסלול ביטוח ללא חיתום (ללא הצהרת מצב בריאות), מוצר שחברות הביטוח ידרשו להחזיק על המדף שלהם לצורך חקיקה הזו. לאחר שיחזיק בביטוח זה יוכל אותו אדם לקבל את המשכנתא המבוקשת.
הסכום מקסימלי בו יבוטח אדם יעמוד על חצי מיליון והמשכנתא תעמוד על פי 2 מהסכום הזה – מיליון ₪. תקופת המשכנתא תעמוד על 15 שנה אלא אם הגיע האדם להסכמה עם הבנק על תקופה ארוכה יותר או שאותו אדם ביקש תקופה קצרה יותר.
במסגרת המתווה קיבלו על עצמם הבנקים "לספוג" את תקופת ההכשרה עד לכניסת הביטוח לתוקף, וכן המדינה קיבלה על עצמה להשתתף בעלויות החודשיות של החזרי המשכנתא בסכום של 300 ₪ לאדם לחודש, זאת על מנת לתת מענה לתקופת הכשרה ארוכה יותר ופרמיות גבוהות יותר הנהוגים במסגרת מסלולים ללא חיתום.
אדם עם מוגבלות שיעמוד בתנאים הבסיסים יקבל את המשכנתא יחסית בתחילת הדרך על מנת שלא יפספס את ההזדמנות לרכישת הדירה בה הוא מעוניין ואת יתר ההליך ישלים האדם לאחר מכן, כאשר ישמרו לו התנאים שהוצאו לו.
את הצעת החוק הגישה ח"כ קארין אלהרר והצטרפו אליה חברי הכנסת: איציק שמולי, דב חנין, תמר זנדברג, מירב בן-ארי, שלי יחימוביץ, משה גפני, איתן כבל, יעל גרמן, אורלי לוי-אבקסיס, יפעת שאשא-ביטון, יעקב מרגי, מיקי לוי, חיים ילין ונורית קורן.
יו"ר הוועדה ח"כ משה גפני ציין בפתח הדיון כי "מדובר באנשים שרוצים רק לרכוש דירה בכוחות עצמם ולא נותנים להם משכנתא. זה כתם על החברה, יש נכונות היום, דיברה איתי גם המפקחת על הבנקים, וגם מנכ"ל בנק הפועלים וגם חברות הביטוח, גם אגף התקציבים, כולם שותפים בעניין הזה. יש אווירה שונה שכולם נרתמים לעניין, זה ייפתר".
לאחר אישור החוק בירך יו"ר הוועדה את שיתוף הפעולה בין הצדדים: "אני מודה לכל הצדדים, סוף סוף יוכלו אנשים עם מוגבלות שרק רוצים לרכוש דירה לעשות זאת".
ח"כ קארין אלהרר ציינה כי "זהו יום בשורה לאלפי אזרחים בישראל שחלמו לקחת משכנתא כמו כולם ובגלל מוגבלותם סורבו לכך. אני רוצה לברך את יו"ר הוועדה ח"כ גפני על מאבק והתעקשות עד להישג המרשים. אני רוצה להודות גם לבנקים, בנק ישראל וחברות הביטוח שהבינו את חשיבות הסוגיה ונתרמו לטובת העניין. כולי תקווה שהחוק יצא אל הפועל בהקדם האפשרי".
עודדה פרץ, סגנית המפקחת על הבנקים: "מבחינת המתווה הצדדים הגיעו להבנות, חשוב להגדיר את האנשים עם המוגבלות, בחוק בעלי מוגבלויות נכנסים גם אנשים עם הפרעות שונות שאינן תחת הגג וזו קבוצה גדולה מידי. יש להגדיר מי האוכלוסייה שאנחנו רוצים לעזור להם.
במהלך הדיון העלו בנק ישראל ומשרד האוצר חשש כי יהיה ניצול של הפניית אנשים שיכולים לקבל משכנתא עם ביטוח רגיל לאפיק זה, לאור כך נקבע כי יובהר בחוק מי בדיוק נכלל בקבוצה האמורה. לגבי תקופת ההכשרה נקבע כי זו תעמוד על שנתיים וחצי.
ברשות שוק ההון הצביעו על סירוב של כ-1,500 עד 2,000 סירובים בשנה לביטוחי חיים לאנשים עם מוגבלות. במסגרת החוק על הרשות תוטל האחריות לוודא שחברות הביטוח יחזיקו את המוצר וכן לדאוג שתהייה רשימה של אקטוארים אובייקטים שחברות הביטוח תוכל לעבוד איתם.
יו"ר מועצת רואי החשבון, גיא רוטקופף: "חברות הביטוח החליטו בצורה חיובית ובאמונה אמתית לפעול כאן. אלה אנשים שחברות הביטוח מאוד רוצות לבטח, הן עושות כל מה שהן יכולות כדי לעשות זאת והן מבטחות, עובדה שכמות הסירובים אינה גדולה. נעשה הכל על מנת שנוכל במסגרת הפתרון לנושא הזה, מידיעה שאנחנו צריכים להכניס יד לכיס".
אבישי רוטשטיין: "ב-2011 חליתי בלוקמיה, ב-2015 חזרתי לשוק העבודה ולאחרונה רציתי לקנות את ביתי, הגעתי לבנק והסתבר שאין מי שיסכים לבטח אותי בביטוח חיים. סורבתי ב-3 חברות ביטוח, לא קיבלתי פירוט לפניות שלי לגופים השונים, זו התחושה שלנו בסוף. יש עוד המון אנשים במצב הזה".
אנשי האוצר ציינו כי להערכתם הפער בין מי שיוכר לכלל המשכנתאות עומד על כ-300 שקל לחודש, ומשם נגזר סכום הסיוע של המדינה. בשלב ראשון יוקצבו לשנת 2018 כ-5.4 מיליון ₪, ויבוצעו התאמות לאורך השנים ככל שיידרש.