מיסים    

מס ירושה – כל מה שצריך לדעת

מעודכן ל-04/2022

מס ירושה מוטל על ירושות מעל סכום מסוים ששוויין מוגדר בחוק. מס ירושה היה קיים כמעט בכל המדינות המפותחות, אך החל במילניום השני חל תהליך של צמצום בו. מטרת מס ירושה היא לצמצם את פערי השוויון באוכלוסייה, וכיוון שירושה אינה תוצאה של הפעילות של השוק החופשי ומגנוני הביקוש וההיצע, רבים תומכים במס זה.

בישראל הוחל מס ירושה בשנותיה הראשונות של המדינה ובוטל בשנת 1981, בשלטון הליכוד.

ההבדל בין מס עיזבון למס ירושה

מס עיזבון הוא המס על הנכסים בטרם עברו ליורשים. זה מס שהיה קיים בישראל. מס ירושה הוא מס המוטל על היורשים. כל יורש ממוסה אחרת במס ירושה, בהתאם להכנסותיו ולנכסיו. מקובל גם שככל שהקרבה למוריש גדולה יותר, המס יהיה נמוך יותר, כך שבן ימוסה פחות מבן דוד רחוק. מס ירושה נחשב למניב פחות הכנסות ממס עיזבון, כי הוא מותאם להכנסות של היורשים וגם אם יש הרבה יורשים, המס קטן.

על מה מחילים מס ירושה

מס ירושה מוחל במקומות שונים על סוגי נכסים שונים: נדל"ן, כסף, נכסים פיננסיים, כספי ביטוח חיים וחפציו האישיים של הנפטר. ההערכות מבוצעות על ידי שמאי.

מס ירושה בעולם

מס ירושה היה קיים ברבות מהמדינות המפותחות, אך בשנים האחרונות בוטל במדינות רבות, בהן שבדיה, רוסיה, אוסטריה, צכ'יה, הונג קונג. כיום הוא מוחל בצורות שונות בבריטניה, ארצות הברית, גרמניה, צרפת, איטליה ועוד

בריטניה

בריטניה הטילה לראשונה מס ירושה בשנת 1796. עם השנים ירד הסכום שממנו מנוכה המס עד שהגיע באופן סמלי על ירושות של 20 ליש"ט. עם זאת, בפועל נגבה המס רק על ירושות של מעל 1,500 ליש"ט. גובה המס הוא 40% על ירושות של מעל גובה מסוים.

ארצות הברית

בארצות הברית קיים מס עיזבון פדרלי וכן מס ברמת המדינה ברוב המדינות. מ-2001 החל תהליך של צמצום גובה המס והעלאת שיעור הסכום הפטור ממס. בינתיים ירד שיעור המס משיעור של 50% ל-45% והנשיא טראמפ, בעת כהונתו, הכריז שיבטלו כליל, אך זה לא קרה.

עוד מדינות שבהן המס קיים, בשיעור המקסימלי הבא: גרמניה – 30% לילדי הנפטר ו-50% לשאר היורשים; צרפת – 40% לילדי הנפטר ו60% לשאר היורשים; באיטליה בוטל המס והוחזר בשיעור 4% לילדי הנפטר ו-8% לאחרים. בבלגיה המס המקסימלי הוא 30% לילדי הנפטר ו-80% לשאר היורשים. ביפן 50% לילדי הנפטר ו-70% לשאר היורשים. בדנמרק קיים מס עיזבון אך לא מס ירושה.

ברוב מדינות אירופה שיעור המס המינימלי הוא 3%-6%, למעט בריטניה, שם הוא 20%. בארצות הברית כ-18% וביפן 10%.

מס ירושה בישראל

ב-1949 נקבע לראשונה מס ירושה בישראל. המס היה פטור מתרומות למדינה, לקרן קיימת, לרשויות המקומיות ולקרן היסוד. לצאצאים קרובים נקבעה מדרגת מס של 40% ואחרים של 70%. עם השנים הועלו הצעות לבטל אותו, בין הסיבות: קלות להתחמק ממס באמצעות מתנות לפני המוות, פגיעה בהשקעות של תושבי חוץ, וכן התנגדויות מסיבות דתיות – על פי ההלכה רק הצאצאים אמורים ליהנות מנכסי הנפטר. עם השנים החלו להופיע הקלות במס, בעיקר כלפי אלמנות ויתומים, כדי למנוע למשל מצב שימכרו את הדירה כדי לשלם את המס. ב-1979 העלו את סף המס כך ש-90% מאזרחי המדינה היו פטורים ממנו, עד שבוטל כליל ב-1981.

המס בוטל גם משיקולים אידאולוגיים – חלקה של המפלגה הליברלית בליכוד, אך גם בגלל סביבת אינפלציה גואה, חוסר אפקטיביות והכנסה נמוכה למדינה, בעיקר אחרי שהועלה הסף, וכאמור הסיבות הדתיות. בשנת 2000 הציעה ועדת בן בסט לחדש את המס, אך המלצותיה לא קוימו. בעקבות המחאה החברתית של 2011 גברו הקולות שקראו להחזירו כדי לצמצם את האי שוויון. הצעת חוק של החזרת מס ירושה הוצעה ב-2012 על ירושות הגדולות מ-15 מיליון שקל, על ידי ח"כ שלי יחימוביץ', אך לא עברה. שר האוצר לשעבר משה כחלון הצהיר שהוא בעד מס ירושה, לעומת הורדת מסים אחרים. בכל זאת, לא קודם הנושא ולא נחקק מחדש חוק ירושה בישראל.

עם זאת, אף שאין מס ירושה, במקרים מסוימים יכול להיות מוטל מס על העיזבון. כך למשל ירושת מקרקעין פטורה ממס, אבל אם רוצים לחלק את ההחזקה בנכס בדרך שונה ממה שכתוב בצוואה, על היורשים לשלם מס רכישה ומס שבח בהתאם לשינוי הזכויות מהכתוב בצוואה.

כמו כן אם מעוניינים למכור את הנכס, יחול מס שבח ירושה, אלא אם כן היורש היה בן זוג, צאצא של היורש וכן אם מדובר רק בדירה אחת של המוריש או שימשה למגורים לפחות ארבע שנים לפני המכירה או 80% מהתקופה שבגינה מחושב מס השבח.

התנגדויות

כאמור, חלק מההתנגדויות נובעות מקלות ההתחמקות ממס זה ואפשרויות לתכנון מס לפני הפטירה או לפני קיום הצוואה. כך למשל אדם על ערש דווי יכול לתת מתנות ליורש לפני מותו. המדינה מנסה להילחם בתופעה זו באמצעות מיסוי מתנות. טענה נוספת היא שמדובר בכפל מס על רכוש שכבר הוטל עליו מס. התומכים אומרים שלא מדובר בכפל מס כי הנישומים אחרים. כמו כן מס על נדל"ן ונכסים יכול לפגוע במשפחות שנאלצות למכור נכסים כדי לשלם את המס, במיוחד אם מדובר במי שפרנסתם דלה והרכוש הוא גורם ההכנסה העיקרי שלהם. עוד נטען כי מדובר בעריצות הרוב על המיעוט. טענה נוספת היא שמדובר במס לא אפקטיבי המכניס מעט הכנסות נמוכות למדינה ולא מצדיק גביית מס הפוגעת באנשים.

בארץ הטענות הן כי ישראל מהווה מעין מקלט מס ירושה לתושבים ממדינות זרות שפעמים רבות משקיעים בישראל. מדיניות מס ירושה עלולה לפגוע בהם ובהשקעות שהם מכניסים לישראל. בישראל מצטרפת גם התנגדות עקבית של המפלגות הדתיות בתואנה שמס ירושה מנוגד להלכה.

תמיכה

תומכי מס הירושה אומרים שמדובר במס שמצמצם את האי שווין ומדובר במס שאינו מיגיעה. עוד טוענים התומכים שההכנסות של המוריש אינן תוצאה של ייחודו אלא של כל השוק, ולכן החברה ראויה לקבל בחזרה.

עוד טוענים התומכים שאין סיבה להבדיל בין סוגי הכנסות וככל שההכנסה משתפרת יש להטיל מס. כמו כן ניתן שיש אפליה בין המוכרים נכס למעבירים אותו, ובעוד המוכרים מחויבים במס וגם הרוכשים, העברת נכס פטורה ממס.

לא יוטל מס שבח על דירות ירושה!

מס שבח – הגבלת תקופת הפטור במכירת דירה בירושה