תאור החברה – גוגל (נסחרת בוול-סטריט; סימבול GOOG ו-GOOGL) נוסדה ב-1996 כמיזם ניסיוני על ידי שני דוקטורנטים באוניברסיטת סטנפורד שבקליפורניה – לארי פייג' וסרגיי ברין. המיזם הפך תוך כמה כמה שנים בודדות למנוע החיפוש המוביל באינטרנט, כשלאט לאט נעלמים המתחרים, וגוגל הופכת ליותר ויותר דומיננטית. גוגל היום היא מנוע החיפוש הגדול בעולם, כשמאחוריה במרחק ניכר המתחרות – מעל 95% מהחיפושים בעולם כיום נעשים דרך מנוע החיפוש שלה.
מודל ההכנסות של החברה חכם ופשוט – לצד החיפוש האורגני, ישנו חיפוש ממומן, מי שורצה להיות שם, צריך לשלם לגוגל, ורבים רוצים להיות שם.
גוגל פיתחה במקביל מנועי צמיחה נוספים המשיקים לתחום הפעילות המרכזי, לצד פי'רים נוספים למשתמים – ה-GMAIL הוא מערכת הדיוור הגדולה ביותר בעולם, יוטיוב שנרכשה היא אתר הוידאו המוביל ביותר. במקביל מפתחת גוגל מערכות וטכנולוגיות מחוץ לעולם האינטרנט נ- מכוניות אוטונומיות, מערכות למיצאות וירטואלית, פיתוחים בעולם התרופות ועוד. בשנת 2015 החליטו מנהלי גוגל להגידר את גוגל כחברה הפעילה בתחום האינטרנט ולצידה תהיה חברה אחות שתרכז את כל פעילות המו"פ בתחומים שונים. החברה האם – אלפאבית תחזיק בשתי החברות האלו והיא למעשה תהיה זו שתיסחר בבורסה.
גוגל היא האחראית הראשית למהפכת האינטרנט לטוב ולרע. כל המידע בעולם נהיה נגיש ומיידי בזכותה, אך היא גם בעצם חיסלה (ומחסלת) תחומים מסורתיים, והופכת לסוג של מונופול בתחום התקשורת, הפרסום ועוד. גופי התקשורת איבדו בעצם במהפכת האינטרנט את המודל העסקי שלהם, כשהכנסות פרסום בעיתונות המודפסת יורדת מדי שנה. הפרסום באינטורנט היה אמור לחפות על כך, אבל המפרסמים פונים לפרסום במסגרת החברות הגדולות (גוגל ופייסבוק). מעבר לכך, גוגל דרך גוגלניוז, בעצם הפכה להיות ספקית תוכן שמרכזת את כל ההודעות והדיווחים בתחומים שונים, ורבים בעצם מותרים על שימוש באתרים מסויימים, ומתרכזים בקריאת החדשות בגוגלניוז.
העוצמה של החברה מתבטאת בשווי השוק – קרוב ל-700 מיליארד דולר! מניית החברה עלתה פי 17 מאז ההנפקה ב-2004.
יו"ר – אריק שמידט; מנכ"ל – סרגיי ברין.
נתוני שוק –ראו כאן, מחיר מניה – GOOG, שווי שוק וגרף
וראו כאן, מחיר מניה – GOOGL, שווי שוק וגרף
(גוגל פיצלה את מנייתה לשני סוגי מניות – GOOGL שכוללת גם זכויות הצבעה, ו-GOOG שאינה כוללת זכויות הצבעה, אלא זכויות בהון)
נתונים פיננסיים – לחברה קצב הכנסות שנתי המתקרב ל-90 מיליארד דולר, וקצב רווחים של כ-24 מיליארד דולר. בשנת 2017 צופים האנליסטים להכנסות של מעל 100 מיליארד דולר ורווח לרווח של כ-27 מיליארד דולר (רווח למניה של מעל 40 דולר בשנת 2017, לעומת רווח למניה של כ-34 דולר בשנת 2016). הרווח הזה מבטא מכפיל רווח חזוי של כ-24. לא נמוך בראייה היסטורית, אבל ביחס לחברות הטכנולוגיה המובילות זה לא מהגבוהים (פייסבוק לדוגמה נסחרת במכפיל רווח עתידי של 30 ומעלה)
גוגל, בזכות רווחיה בשנים האחרונות צברה הון של מעל 130 מיליארד דולר ומזומנים בהיקף נטו של כ-70 מיליארד דולר.
(לתוצאות ברבעונים האחרונים – ראה עדכונים למטה)
אנליסטים – בעד או נגד? – רוב האנליסטים מאמינים במניית גוגל ומספקים המלצות חיוביות – הנה תחזית האנליסטים והמלצותיהם
אירועים וחדשות:
חדשות על גוגל (פיננסים)
דיווחים של גוגל/ אלפאבית (למשקיעים)
חדשות על גוגל (כללי)
עדכונים:
יולי 2017 – אלפאבית, החברה האם של גוגל, דיווחה על ירידה ברווחי הרבעון השני של 2017 , כתוצאה מקנס ענק של 2.7 מיליארד דולר שהוטל על גוגל על ידי האיחוד האירופי בגין הפרת חוקי ההגבלים העסקיים. החברה שנוסף לתחומי האינטרנט מחזיקה גם בפעילויות בתחומי הביוטכנולוגיה הפקת אנרגיה, חלל-אוויר, בינה מלאכותית ותכנון עירוני – רשמה ברבעון השני של השנה רווח נקי של 3.52 מיליארד דולר ( 5.01 דולר למניה) – ירידה של 28% לעומת התקופה המקבילה אשתקד, אבל בכ-10% מעל תחזיות האנליסטים.
החברה דיווחה על ירידה במחירי הפרסומות של גוגל הנרשמת על רקע הצמיחה בפרסום במובייל. המחיר הממוצע של פרסומות של גוגל – הנמדד במונחי מחיר עבור הקלקה (cost per click) – צנח ברבעון השני ב-23% לעומת התקופה המקבילה בשנה הקודמת, נפילה חדה מתחזיות האנליסטים לירידה של 15%. עם זאת, הגידול במספר ההקלקות על פרסומות גוגל המשיכה לפצות על הירידה במחיר הפרסומות. מספר ההקלקות קפץ ב-52% ברבעון השני של השנה לעומת התקופה המקבילה בשנה הקודמת.
יוני 2017– לאחרונה עולה גוגל לחדשות על רקע בדירושות של האיחוד האירופי למנוע את הטבות המס הגדולות של החברות הגלובליות לרבות גוגל. כמו כן, נשמעות באירופה טענות על כוחה המונופוליסטי של גוגל ועל הצורך להגביל את כוחה. החברה נקנסה, ביוני 2017, על ידי האיחוד בסך של 2.7 מיליארד דולר.
גוגל עוד תגיע ל-1000 דולר למניה – כתבה בדהמרקר, ובכן יש לנו חדשות – במהלך 2017 החברה חצתה את ה-1000 אך היא מתנדנדת למעלה ולמטה מקו ה-1,000.