הרהורי בורסה    

המשביר עוזבת את עזריאלי ומקבלת אוויר – 14.5 מיליון שקל

 

מה זה דמי פינוי? למה משלמים למשביר על פינוי הסניף בעזריאלי? והאם פינוי הסניף טוב למשביר?  

המשביר דיווחה בחודש שעבר על כוונתה לפנות את החנות בקניון עזריאלי. האם זה טוב או רע? ומה זה אומר על מצב החברה? לרוב פינוי חנות הוא תוצאה של חולשה בעסקים – החברה מתקשה לראות כדאיות כלכלית בהפעלת סניף ומחליטה לסגור אותו. אולי זה התרחיש כאן, אבל סביר דווקא שמדובר בסניף חשוב ורווחי למשביר הן אסטרטגית והן תפעולית.

סיבה נוספת לסגירת סניפים היא חולשה פיננסית בחברה המפעילה – אולי זה המקרה כאן?  המשביר אמנם ממש לא מלקקת דבש ומצבה הפיננסי והתפעולי בהחלט מאתגר, אבל האם היא היתה מתחילה בהתכווצות דווקא בסניף בעזריאלי? אולי, אבל ייתכן שיש כאן שיקול נוסף.

סיבה אפשרית נוספת היא שפשוט החוזה מול המשכיר נגמר. אלא שלרוב אם זו חנות טובה ממשיכים את חוזה השכירות.

המשביר לא ממש הסבירה בהודעה שלה מה הסיבה; היא מסרה   כי – "החברה התקשרה בהסכם מול קנית השקעות השלום בע"מ, המשכירה לחברה סניף בקניון עזריאלי בתל אביב (קניון עזריאלי) בו מופעלת חנות של המשביר לצרכן, ולפיו תהא החברה זכאית לשכור שטח חדש במתחם העתידי והמורחב של קניון עזריאלי להפעלת חנות של המשביר לצרכן, הצפוי להימסר לחברה בתוך 3-5 שנים. במקביל לכך, תפנה החברה את סניף המשביר לצרכן הקיים בקניון עזריאלי לא יאוחר מיום 31 בדצמבר 2015, בהתאם לתיאום בין הצדדים, ובתמורה לכך תקבל כ – 14.5 מיליון שקל".

עוד מסרה המשביר שהיא  תמשיך להפעיל בסניף עזריאלי את חנות המותג ספרינגפילד במיקום של הסניף אשר יפונה. בדוח הכספי לרבעון השני חזרה החברה על ההודעה הזו (במסגרת הביאורים) והוסיפה כי הסניף של ספרינגפילד יהיה במיקום של הסניף אשר יפונה בשטח של כ-240 מ"ר.

אז רגע – יש כאן פינוי של סניף המשביר וכניסה של סניף ספרינגפילד במקומו? כי אם כך אז זה ממש לא פינוי (ספרינגפילד הוא חלק מקבוצת המשביר). התשובה נמצאת כנראה בדוח השנתי של שנה שעברה,  שם במסגרת סקירת המנהלים נכתב –  "מרבית הסכמי השכירות של בתי הכל-בו של רשת המשביר מתאפיינים בשטח ממוצע של 3,000 מ"ר לסניף (כולל שטחי אחסון וחניה)…" ואם כך אז ברור שמדובר בפינוי של שטח גדול ושימוש מעין חוזר בשטח קטן יותר.

וזה מסביר את התמורה שקיבלה המשביר – השטח הזה, כך נראה, מחוזר באופן שוטף על ידי רשתות אחרות וגופים אחרים. לא סתם הקנון מציע סכום נאה על פינוי השטח – 14.5 מיליון שקל. מצד שני, למרות שלא ברור מה מצבו של הסניף, נראה שההצעה של הקניון, בהינתן מצבה הפיננסי של המשביר,  היתה הגורם המכריע  לעזיבה/ מסירה של השטח. גם סניפים רווחים היו מוכנים לסגור (תלוי עד כמה הם רווחים) תמורת סכום כזה. כלומר, עזיבה/ סגירה של סניף היא אולי לא סימן מעודד, אבל כאן בהינתן מצבה של המשביר והתמורה בגין הסגירה, וכן בהינתן שהיא תקבל (בעוד כמה שנים ) שטח בהרחבה של הקניון, וכבר עכשיו חנות של 240 מטר למותג ספרינגפילד, זה נראה מהלך פיננסי מתבקש.

 

 

דמי פינוי –  איך הן מוצגים בחשבונאות?

 

דמי הפינוי שישולמו למשביר הם סוג של פיצוי על הפינוי. זו תהיה מעין הכנסה (הכנסה אחרת שלא קשורה לפעילות העסקית) שתזרום היישר (כמעט במלואה) לשורה התחתונה.  אולי יהיו הוצאות של סגירת סניף, חד פעמיות שיתקזזו מול ההכנסה הזו, אבל נראה שהעסקה הזו תניב רווח משמעותי למשביר /שהפסידה במחצית הראשונה של השנה  22 מיליון שקל.

התמורה הזו היא סוג של הפתעה לקוראי הדוחות. הקוראים לא נתקלו בנכס שקוראים לו דמי פינוי או משהו בסגנון, הם לא אמורים לדעת שיש למשביר נכסים מסוג זה. אז מאיפה זה צץ ולמה זה לא מופיע בדוחות? התשובה אולי מאכזבת , אבל ככה זה עובד –   החשבונאות לא אמורה לרשום נכסים לא מוחשיים, ודמי פינוי הם נכס לא מוחשי שלא ניתן למדידה . נכסים כאלו נמדדים ונרשמים בעיקר כאשר רוכשים חברה או פעילות. נניח לשם המחשה שחברה מסוימת תרכוש את הסניף של המשביר בעזריאלי, אז היא תציג חלק מהתמורה על הסניף כדמי פינוי. אבל ליצור במאזן יש מאין נכסים בלתי מוחשיים זה אסור על פי החשבונאות. אז נכון שכלכלית יש כאן ערך, אבל הוא לא משתקף בספרים.

וזה גורר שאלה נוספת – האם יש ערכים  חבויים כאלו במקומות נוספים – דמי פינוי בחנויות אחרות? ובכלל – נכסים לא מוחשיים אחרים?  לא ידוע כמובן, וזו אחת הבעיות הגדולות של החשבונאות – חוסר היכולת לתרגם את הנכסים הלא מוחשיים לדוחות הכספיים השוטפים. אף אחד לא אמור היה לדעת מהדוחות הכספיים שלמשביר יש 14.5 מיליון שקל באם היא תעזוב את קניון עזריאלי;  אלו שמכירים את הפעילות, האנליסטים, משקיעים מתוחכמים אולי הפנימו זאת בשוויה של החברה, אבל הציבור הרחב שאמור להישען על הדוחות, ממש לא היה מודע להפתעה החיובית הזו.

 

רה ארגון במשביר – הוצאות חד פעמיות בדרך?

מעבר לדיווח על פינוי הסניף בעזריאלי, מסרה המשביר לאחרונה  על תוכנית רה ארגון במטה, לרבות מיזוג הפעילות עם ניופארם –  "…החברה  פועלת למיזוג תפעולי ואיחוד מטות של החברה ושל החברות הבנות, המשביר בתי כלבו וניו פארם דראגסטורס, לצורך צמצום וחסכון בהוצאות החברה והחברות הבנות, וכן לצורך ייעול פעילות החברות הבנות ושיפור הרווחיות שלהן. במסגרת זו, החל מחודש אוגוסט 2015, אוחדו מטות החברה והחברות הבנות למשרדים משותפים, אוחדו תפקידים וצומצמו משרות, והצדדים פועלים להטמעת תכנית עסקית…". התוכנית הזו אמורה, מן הסתם, להפוך את המשביר לרזה ויעילה יותר מבעבר, אבל לרוב תוכניות כאלו עולות כסף; פעולות כמו –  סגירת מטות, ביטול הסכמי שכירות, צמצום שטחי סניפים (באם זה חלק מהרה ארגון), פיטורים – מתבטאים  במקרים רבים בהוצאות חד פעמיות ואולי זה יקרה גם כאן, כך שמול המתנה שצפויה ללחלח לדוחות, צפוי (אם כי לא בטוח) שמנגד יירשמו הוצאות חד פעמיות בגין רה ארגון.