חדשות    

הושגה הסכמה: המדינה והמעסיקים יישאו במשותף בעלות ימי הבידוד

FREEPIK
מעודכן ל-10/2020

בהסכם משותף בין האוצר, ההסתדרות והמעסיקים נקבע כי העובד יספוג את ההפסד עבור היומיים הראשונים לבידוד, והמדינה והמעסיק ישלמו עבור היתר לבקשת המעסיקים, ההסדר לא יחול על השבים מנסיעה פרטית לחו"ל

משרד האוצר, ההסתדרות ונשיאות המעסיקים והעסקים בישראל הודיעו היום לבג"ץ כי הגיעו להסכמות לגבי אופן התשלום בעבור ימי הבידוד.

על פי ההסכמות, ימי הבידוד ירדו ממכסת ימי המחלה של העובד, כאשר התשלום עבור הימים ימשיך, כקבוע בחוק, להתחלק בין העובד למעביד (לפי מספר ימי המחלה שנוצלו). עם זאת הוסכם כי המדינה תשפה את המעסיקים בסכום של מחצית מגובה עלות ימי הבידוד למעסיק. הצדדים מבקשים מבג"ץ אורכה של כחודש לצורך השלמת הליכי חקיקה של המתווה החדש.

כזכור בחודש יולי האחרון קבע בית המשפט העליון כי בידוד אינו מחלה, ולכן לא ניתן להמשיך להטיל על המעסיקים במשק את התשלום הגורף עבור ימי הבידוד – ולכן נדרשו הצדדים להגיע להסדר חלופי.

היומיים הראשונים – על חשבון העובד

המתווה שעליו סוכם קובע כי עובד בבידוד יוכל לנצל ימי מחלה על חשבון תקופת הבידוד. התשלום בעבור ימי המחלה יהיה בהתאם לקבוע בחוק: 0% מערך יום מחלה על היום הראשון, 50% מערך יום מחלה על היום השני, 50% מערך יום מחלה על היום השלישי  ו-100% החל מהיום הרביעי לבידוד. המדינה והמעסיקים יחלקו את עלות הבידוד הנותרת שווה בשווה.

כמו כן סוכם כי ההסתדרות לא תכריז על סכסוכי עבודה ולא תנקוט צעדים ארגוניים בדרישה להרחבת הזכאות. עם זאת, ההסתדרות תוכל להגיע להסכמים מיטיבים לעניין ימי הבידוד, לפיהם המעסיק יהיה רשאי בין היתר, לשלם לעובד 100% מערך יום מחלה, החל מיום הבידוד הראשון. המדינה לא תשפה את המעסיק על החלק המשלים להסדר המיטיב.

לדרישת המעסיקים, ההסכמות לא יחולו על עובדים ששבו מנסיעה פרטית לחו"ל. חלה חובת רישום בדבר הבידוד באתר משרד הבריאות. המעסיק יפעל כדי לסייע לעובד בהגשת הדיווח.

כמענה לעובדים שאין ברשותם מכסת ימי מחלה, הוסכם בין הצדדים כי העובדים יקבלו תשלום עבור ימי הבידוד, בהתאם לחלוקה הבאה: 0% מהשכר על היום הראשון, 50% מהשכר על היום השני, 50% מהשכר על היום השלישי, ו-70% החל מהיום הרביעי והלאה. תשלום זה ימומן במלואו על-ידי המדינה.

על מנת להשלים את הליך חקיקת ההסכמות, הצדדים פנו לבג"ץ בבקשה להאריך את ההסדר הקיים ב-28 ימים. השיפוי למעסיקים יינתן רטרואקטיבית גם עבור חודש אוקטובר.

"תחושת אחריות לאומית"

יו"ר ההסתדרות, ארנון בר-דוד, מסר כי: "גודל השעה מחייב את כולם להפגין אחריות ולשאת במשותף בנטל. מאז פרוץ המשבר הוכחנו יותר מפעם אחת כי רק שיתוף פעולה אמיתי בין הצדדים יכול להחזיר את התקווה ולחזק את החברה הישראלית מבפנים. אנו לא יודעים כמה זמן המשבר הזה עוד ילווה אותנו, אבל אנו כן יודעים שהפערים ראויים לגישור. על כולנו להמשיך ולעשות את המקסימום כדי שהמשק יחזיק מעמד ויעלה למסלול שיאפשר את שיקומו וצמיחתו. ההסכמות שהושגו על אף חילוקי הדעות, בסוגיית תשלום ימי הבידוד, מייצרות איזון ראוי בעולם יחסי העבודה. תודה לכל השותפים שגילו מנהיגות אחראית וחתימה טובה לכל בית ישראל".

שר האוצר ישראל כ"ץ: "בימים קשים אלו אנחנו נדרשים יותר מתמיד לתת הגנה מלאה וביטחון לכל אח ואחת מהעובדים. אני מברך על ההסכם שגובש, תוך שיתוף פעולה חשוב בין הגורמים, שיסייע באופן ישיר ובלתי מתפשר למגזר העסקי. מדובר בלקיחת אחריות משמעותית, מצד מדינת ישראל, על השלכות משבר הקורונה. אמשיך לפעול באחריות ובמקצועיות לטובת חיזוק המשק הישראלי והסקטור העסקי".

יו"ר נשיאות המעסיקים ונשיא התאחדות התעשיינים, ד"ר רון תומר: "אני שומע את הקולות שדורשים שכל ימי הבידוד יהיו על חשבון המדינה או על חשבון העובד, אבל מתוך תחושת אחריות לאומית, הסכמנו לנשיאה משותפת בנטל, בכפוף לכך שגם המדינה תישא חלק משמעותי מהעלויות. זהו צעד אדיר שמסייע למגזר העסקי שהתחיל בעתירה שהגשנו לבג״ץ בתחילת משבר הקורונה נגד ההכרה בימי הבידוד כמחלה, ומסתיים בלקיחת אחריות של המדינה. אני מודה לנשיאות המעסיקים והעסקים ולנשיאות התאחדות התעשיינים שאישרו פה אחד את המתווה ונמשיך לפעול על מנת להחריג עסקים שמעסיקים עד 5 עובדים, כדי שעלות הבידוד לא תיפול על כתפי המעסיקים והעובדים".

דמי מזונות, בידוד ושהות עם הילדים בעקבות משבר הקורונה

בהלת הקורונה: ישראלים שייאלצו לשהות בבידוד יפוצו בימי מחלה נוספים