חדשות    

ברמ"י בוחרים את ההצעות הזולות ביותר; התוצאה: עיכובים ופשיטות רגל

למכרזים ושיטת ההצעה הזולה ביותר של רמ"י – רשות מקרקעי ישראל – יש מחיר של עיכובים בבנייה או נטישת פרויקטים. כך למשל קרה עם חברת שפע טוב בפרויקט במודיעין, שבו הקבלנים מודאגים שיחולו עיכובים.

אם קבלנים פושטים את הרגל, הקרקעות נמסרות באיחור ליזמים, ובהם גם אלו שזכו בין במכרזי מחיר למשתכן. בנוסף, הזכאים בעיקר נפגעים כי ימשיכו לשלם שכירות גבוהה עד האכלוס ובעצם מאבדים מההנחה שבה זכו.

על פי קבלנים, מדיניות  המכרזים יכולה להוביל לפשיטת רגל של הקבלן במהלך העבודות או לביצוע עבודה ירודה, שתדרוש תיקונים רבים יותר בהמשך. עוד טוענים בענף שקבלנים זולים מפנים פסולת בניין בשטח במקום הובלתה לאתר פסולת מורשה, אשר גובה תשלום עבור ההטמנה, בניגוד לחוק.

בסופו של דבר, רמ"י מנסה להשיג משולש שכל בעל עסק יודע שאי אפשר להשיג: מחיר נמוך, איכות עבודה וזמן קצר.

איך עובדת שיטית המכרזים של רמ"י

שיטת המכרזים של רמ”י מבוססת על מחירון לביצוע עבודות. הקבלן מקבל רשימה עם מחיר לכל סוג עבודה ומתבקש להציע הנחה על אותו מחיר. מחירון רמ"י נמוך ממחירון משרד השיכון וממחיר השוק בשיעור 50%-20%. וזאת לפני הצעות הקבלנים שאמורות לגלם הנחה נוספת.

ברמי"י יכולים ללמוד ממשרד השיכון. שם שינו את השיטה  והם פוסלים את ההצעה הנמוכה ביותר ואת הגבוהה יותר, קובעים ממוצע ורק לאחר מכן בוחרים קבלן. כך שהקבלן גם יכול להציע הצעה גבוהה ממחיר המחירון אם העלות שלו גבוהה יותר.

לא רק הקבלנים שלהם אינטרס טוענים את טענה זו. גם  הרשויות המקומיות מספרות שכמה פעמים ביקשו לא לקבל את ההצעה הזולה ביותר, כי הם יודעים שהדבר יגרום לעיכובים, אבל לא מתחשבים בהם.

מרמ”י נמסר בתגובה: “רשות מקרקעי ישראל מבצעת כל שנה עבודות פיתוח באמצעות קבלנים בהיקף של כ־3 מליארד שקל. המכרזים לבחירת קבלני הפיתוח מתבצעים מתוך מחויבות לשמירה על האינטרס הציבורי והשגת מחיר התואם אינטרס זה. עבודות הפיתוח שרשות מקרקעי ישראל מקיימת מתנהלות כסדרן ושיעור הקבלנים שנקלע לקשיים זניח וסביר בהחלט. חלק מהקשיים נוגעים לקבלני משנה ולא למי שזכו ישירות במכרז. לא זיהינו תופעה חריגה של קבלנים שזוכים במכרזי הפיתוח ואינם מסוגלים לעמוד במחויבות שנטלו”.

מחלוקת בין התנועה הקיבוצית ורמ";י על מגדל בדובנוב ת";א

מנהל רמ";י: כבר הגדלנו את היצע הדירות