עוד לא נגמלנו מההתלהבות מעצם קיומה של המכונית החשמלית וכניסתה כרוח סערה לשוק הישראלי וכבר מתפתח לו, לאט אבל בטוח, שוק יד שנייה למכוניות חשמליות. יש מספיק ישראלים שמחליפים רכב בקצב שאתם מחליפים מצעים, ובאתרי אינטרנט המציגים מכוניות יד שניה למכירה אפשר למצוא כבר עשרות טסלות.
עם זאת, רכישת רכב חשמלי מיד שניה שונה מהותית מרכב מונע בנזין. עד כדי כך שיש אנשים שמטילים ספק בעצם הכדאיות של הדבר. העובדה שזה שוק שעוד נמצא בחיתוליו, שלא לומר חבלי לידה, היא משמעותית למוכרים ולקונים שלמעשה חונכים את השוק הזה. מהו קצב שחיקת המחיר של החשמליות? מהם אחוזי ירידת הערך של רכב חשמלי? כיצד ישפיעו על שוק המשומשות כניסתם של דגמים חדשים עם סוללות משופרות? כיצד ישפיע עליו היצרניות החדשות שעוד ייכנסו לשוק? – אלו ונוספות הן שאלות שהאמת היא שעדיין אין עליהן תשובה.
ירידת ערך
רכב משפחתי חדש ומונע בנזין שעולה על הכביש מתחיל להשיל 10% מערכו מרגע העליה לכביש, וממשיך בירידת הערך מדי שנה. ירידת הערך מושפעת מדגמים חדשים של היצרן שנכנסים לשוק, כל שנת מודל חדשה משפיעה על שוק המשומשות, ומורידה את ערכן. שוק המשומשות המונעות בנזין אמנם נחשב לפרוץ, לתנודתי ולחסר סדר והסדרה, אבל קיים מחירון שמספק קווים מנחים למחיר הממוצע. ולחלוטין קיימים פרמטרים שמורידים או מעלים מערך הנקוב במחירון המשומשות.
בקיצור, כשאנחנו מתעניינים ברכב יד שנייה ממונע בנזין, אנחנו מודעים לזירה בה אנחנו פועלים, לחסרונותיה וליתרונותיה ואם נחקור מספיק, נדע פחות או יותר כיצד להתנהל בה כדי להוציא את המרב. או המיטב.
אבל בינתיים קשה להגיד באיזה קצב יורד ערכו של רכב חשמלי, ולכך יש כמה גורמים ייחודיים:
סוללת הרכב החשמלי. עיקר ההשפעה על התמחור בשוק המשומשות החשמליות תהיה כנראה של הסוללה. עלות ההחלפה שלה עומדת להיות פרמטר עיקרי במחיר הרכב בשוק המשומשות. כאמור, כניסתן של סוללות משופרות ובעלות טווח נסיעה כמו גם אורך חיים ארוכים יותר, יהפכו את המכוניות שנקנו היום עם סוללות מיושנות שיובילו לירידת ערך משמעותית של הרכב.
רוב היצרניות מעניקות אחריות של 7-10 שנים על חיי הסוללה (תלוי בדגם). סביר שמי שיחזיק ברכב כיד שנייה יאבד בשלב מסוים את האחריות עליה ועלול למצוא את עצמו נאלץ להתמודד עם עלויות גבוהות של תיקון או החלפה. עלויות אלו משתנות בין היצרניות והדגמים, אבל בוודאי תתפלאו לשמוע שמדובר בחלק חילוף שמתחיל בכ-17 אלף שקל ועולה עד ל-305 אלף שקל כשמדובר ביגואר חשמלית. זה כשיגואר כזו חדשה מהדגם היקר יותר עולה סביב ה-500 אלף שקל. בשורה התחתונה – אם אכן יאלץ הקונה יד שניה להחליף סוללה, הוא יבין שעשה לא עסקה משתלמת במיוחד.
עדכון תוכנה, גם לרכבי יד שנייה. נקודה נוספת ומעניינת שתשפיע באופן שונה על שוק היד 2 של החשמליות המשומשות היא תוכנת הרכב. בטסלה, למשל, ניתן לעדכן את תוכנת הרכב בכל פעם שיוצא עדכון תוכנה זמין להורדה. עדכון התוכנה מאפשר תכונות עדכניות ברכב והופך את הטסלה לבטוחה ועדכנית יותר. אז למה בכלל לשדרג לרכב חדש? האמת שעדיין לא ברור ומוקדם לקבוע…
השפעת המיסוי על שוק החשמליות המשומשות. למערכת המיסוי תהיה השפעה נוספת. המס הנמוך על החשמליות כרגע, שעומד לעלות בשנים הקרובות, ישפיע בוודאי על מחיר המשומשות – דווקא הפוך מהשפעת הסוללה. יכול להיות שהמאמצים הראשוניים ירוויחו מעליית המס, שכן כאשר הם יבקשו למכור את הרכב כמשומש, העלות של חדש תהיה גבוהה משמעותית מהמחיר אותו הם שילמו. מה גם, שטסלה למשל, כבר העלתה פעמיים את מחיר המכוניות שלה בישראל לאותם דגמים בדיוק, מה שבוודאי יעבוד לטובת המוכרים בעתיד.
רכב חשמלי יד שנייה – שאלות על ביטוח
גם בהקשר של ביטוח לרכב אפשר לראות את ירידת הערך של מכוניות. שימו לב לכיסוי למקרה של גניבה של הרכב או הכרזה על טוטאל לוס – המאפשרים זכאות לפיצוי בגובה ערך הרכב נכון ליום האירוע. וזה אומר, שגם אם הרכב יחסית חדש, הפיצוי במסגרת הביטוח המקיף אינו בגובה עלות הרכישה שלו, אלא בהתאם למחירון המשומשות. הפסד של אלפי ועד עשרות אלפי שקלים כבר בשנה-שנתיים הראשונות של רכב על הכביש.
אגב במקרה כזה, במסגרת ביטוח ייעודי לרכב חדש, הפניקס מבטיחה תוספת פיצוי של עד 10% כדי להעניק למבוטחות ולמבוטחים שלה את האפשרות לרכוש רכב חדש בקלות יחסית תחת זה שנגנב או שהורד מהכביש.
לעומת זאת, שוק המשומשות החשמליות עוד הולך ומתהווה בימים אלה ועוד ייקח לו זמן מה להתגבש לכדי משהו עם קווים מנחים וברורים – למוכרים ולקונים. ואגב, שוב אלה חברות הביטוח שמזהות את העתיד וכבר מתייחסות לירידת ערך בביטוח מקיף הייעודי לרכבים חשמליים.
ואם תחקרו לעומק, תוכלו לראות שלמכוניות חדשות באופן כללי ולחשמליות באופן ספציפי, מעניקות היום חברות הביטוח פוליסות ביטוח רכב ייעודיות עם הטבות מרחיקות לכת יחסית.
רגע לפני רכישה של רכב חשמלי
חברת הביטוח שנבחרה כשותפה רשמית בישראל הן של טסלה והן של Geely ו- Aiways היא הפניקס.
למי שמחפש ביטוח לרכב חשמלי יד שנייה אנחנו ממליצים לבצע השוואת מחירים ופוליסות רחבה ולבחון היטב את הכיסויים הייחודיים שמוצעים לו – כיסוי לציוד הטעינה, כיסוי למפתח המיוחד של מכוניות אלו, מה כולל כיסוי לשבר בשמשות, במראות הצד והפנסים, האם קיימת התחייבות לשירותי דרך וגרירה שמתמחים ברכב חשמלי ואיזה רכב חלופי יתקבל בעוד הרכב החשמלי במוסך.
אנחנו בתחילתה של תקופה. המכונית החשמלית היא לא סתם טכנולוגיה מתקדמת על הכביש, אלא בעלת השפעה על קשת של תחומים נושקים כמו ביטוח, התמחויות חדשות של מוסכים וטכנאים, התמחויות בשירותים שונים כמו גרירה או התקנת עמדות טעינה ועוד. וגם בעניין ביטוח הרכב, העתיד נראה מבטיח.