לפי הודעת ממשלת פינלנד היא תעביר חוק שישווה את חופשת הלידה לגברים למשך אותה התקופה שהיא ניתנת לאימהות – כדי שישהו יותר עם ילדיהם.
כך חופשת הלידה בתשלום תינתן עבור 14 חודשים לשני ההורים יחד, או 164 ימים בתשלום עבור כל אחד מהם. עם זאת עדיין לא הגיעו לחופשה הארוכה ביותר 240 ימים בתשלום עבור כל אחד מההורים לאחר הלידה – המוצעת בשבדיה השכנה.
כיום בפינלנד חופשת הלידה לנשים היא לארבעה חודשים ושבועיים, בעוד לגברים ניתנת חופשה של חודשיים ושבועיים שאותה הם יכולים לנצל עד הגעתו של הילד לגיל שנתיים.
הממשלה הצהירה בהודעתה כי מטרתה"לקדם את הרווחה ואת השוויון המגדרי". שרת הבריאות והרווחה איינו-קייסה פקונן אמרה לכתבים לאחר ההודעה כי זוהי תחילתה של "רפורמה רדיקלית בתחומי ההקלות למשפחות".
אלא שבפועל רק 25% מהאבות מממשים את הזכות לצאת לחופשת לידה. בהצעה החדשה למעשה מוארכת החופשה הקיימת לאם בחודש נוסף, ל-164 ימים וכן לאב.
כל אחד מההורים יוכל להעביר עד 69 ימים מהחופשה המגיע לו להורה האחר. והורים יחידנים יוכלו לקבל את שתי החופשות האמורות, כלומר חופשה בתשלום של פעמיים 164 ימים, 328 ימים. אלא שהתקציב גבוה: 100 מיליון יורו בשנה תוספת לתקציב החופשה כיום.
בפינלנד נבחרה לאחרונה ראשת הממשלה הצעירה ביותר סאנה מארין, והיא הופכת את השוויון המגדרי לפרוקט חשוב. גם באיחוד האירופי התקבלה הוראה להעביר חוק המעניק לאבות חופשת לידה של ארבעה חודשים, ששניים מהם לפחות לא ניתנים להעברה.
חופשות לידה בעולם
פורטוגל היתה המדינה הראשונה שהעבירה חוק המממש את ההוראה, ומעניק לכל הורה חופשת לידה של 120 יום בתשלום מלא, שלא ניתנים להעברה, עם אופציה של עוד 30 יום בתשלום של 80% מהשכר. בנורבגיה נקבע כבר לפני שנים (ב-1993) כי החופשה המוענקת לאב אינה ניתנת להעברה ובשבדיה הועבר חוק דומה זמן קצר לאחר מכן. לצד שבדיה רק בסלובניה ובאיסלנד חופשה ארוכה יותר לשני ההורים בתשלום.
בישראל אב רשאי להיעדר מהעבודה מבלי לקבל את הסכמת המעסיק, עד 5 ימים קלנדריים לאחר יום הלידה (בנוסף להיעדרות העובד ביום הלידה עצמו, הנחשבת כהיעדרות על חשבון יום מחלה ראשון).3 ימי ההיעדרות הראשונים מהעבודה ייחשבו כחופשה שנתית (או כחופשה ללא תשלום אם אין לעובד מספיק ימי חופשה צבורים). 2 ימי ההיעדרות הנוספים ייחשבו כימי מחלה, שעל כל אחד מהם יקבל העובד דמי מחלה בשווי 50% מהשכר (אלא אם כן במקום עבודתו מקובל לשלם את מלוא השכר על ימי המחלה הראשונים). בישראל רק 25 שבועות אפשריים לחופשת הלידה ורק חלק מהם בתשלום, כעד-15 שבועות.