מחשבון מס על שכר דירה נועד לעזור לכם, המשכירים, לבחור באפשרות הטובה ביותר (והלגיטימית) כדי לחסוך במס השוטף.
בפועל, קיימים שלושה מסלולי מס על השכרת דירה, כאשר המחשבון מציג את המס בכל אחד מהמסלולים ומבליט את המסלול על פי המס הנמוך ביותר. חשוב לקרוא גם במדריך המס על שכר דירה, כי יש מצבים שהמס אולי נמוך במסלול מסוים, אבל הוא מגלם תשלום מס גבוה בעתיד (לדוגמה – במימוש הדירה בעתיד יש מס שבח, ואם בוחרים במסלול ג' – הרחבה בהמשך, תיאורטית מס השבח עשוי להיות גבוה יותר)
מסלול ראשון – מסלול פטור/ פטור חלקי הוא המסלול הפופולארי ביותר. המסלול מאפשר פטור עד תקרה מסוימת (שמתעדכנת אחת לשנה). הפטור נכון ל-2022 עומד על 5,200 שקל (5,196 שקל ליתר דיוק) בחודש; כלומר עד הכנסות של 5,200 שקל בחודש המשכיר פטור ממס! מדובר ברוב המשכירים, שכן הרוב מחזיק בעוד דירה אחת בנוסף לדירה שבה הם מתגוררים, ושכר הדירה ברוב הדירות מגיע עד הסכום הזה.
אם ההכנסות משכר דירה עולות על 5,200 שקל בחודש – אם מאחר ששכר הדירה על דירה בודדת גבוה מסכום זה, ואם מאחר שלמשכיר יש מספר דירות, אזי החיוב במס במסלול זה עובד כך – כל הסכום העולה על התקרה מוכפל בשתיים חייב במס בהתאם למדרגת המס של המשכיר, אבל לא מתחת למס בשיעור של 31%. אם הנישום מעל גיל 60 לא קיימת רצפת מדרגת מס.
מסלול שני/ מסלול ב' הוא מסלול של 10% מס – פשוט וקל ועשוי להתאים לכאלו שמחזיקים במספר רב של דירות.
מסלול שלישי/ מסלול ג' הוא מעט מורכב יותר, אבל גם הוא יכול להיות משתלם לכאלו עם מספר דירות, והאמת שבמקרים לא מעטים גם לכאלו אם דירה אחת – במסלול הזה, המשכיר רושם לצד ההכנסות משכירות גם את ההוצאות שקשורות לשכירות (תחזוקה, תיקונים, שכר טרחה של עו"ד ועוד). אלו הן הוצאות מוכרות שמקזזות את ההכנסה החייבת משכר דירה. בנוסף, וזה מאוד משמעותי – המשכיר מכיר בהוצאות פחת על הדירה. הערך הכלכלי של הדירה מופחת (באופן תיאורטי) כתוצאה מבלאי/ התיישנות/ שחיקה, ועל פי הכללים (המיסויים והחשבונאיים) יש להפחית 2% מהערך שהוא לא קרקע ונהוג להגדירו כשני שלישים מערך הדירה. נשמע מסובך? אז הנה הדגמה שתעשה לכם סדר – נניח שהדירה עלתה 1.5 מיליון שקל, אז הפחת הוא 2% על שני שלישים מ-1.5 מיליון שקל – סה"כ פחת של 20 אלף שקל. הסכום הזה יתווסף להוצאות ויקטין את חבות המס. נניח שהכנסות משכ"ד מסתכמות ב-50 אלף שקל, נניח שיש הוצאות שקשורות לדירה בסכום של 5 אלף שקל והפחת בסכום של 20 אלף שקל – מכאן, שחבות המס היא על הכנסה של 25 אלף שקל (הכנסה חייבת של 25 אלף שקל – הכנסה של 50 אלף פחות הוצאות בסך של 25 אלף).
ההכנסה החייבת במסלול זה תמוסה בהתאם למדרגת המס של הנישום.
מדריכים רלבנטיים:
מס על 3 דירות ומעלה (הצעת האוצר) – מה זה אומר ואיך זה ישפיע על שוק השכירות?
שכירות ארוכת טווח – המדינה מעודדת בנייה של אלפי יח"ד, האם כדאי?