דילוג לתוכן
חדשות    

מהם מקלטי מס, איפה הם נמצאים ואיך נלחמים בהם

מעודכן ל-01/2020

מקלט מס הוא כל מדינה או שטח אוטונומי שבו גובים פחות מס באופן מהותי ממדינות אחרת. כך בעלי עסקים ועשירים מעדיפים להעביר את עסקיהם לאזורים אלו. בעיקרון מדובר בתכנון מס חוקי, אך מדינות מנסות להערים קשיים על עסקים המעבירים פעילות למדינות מקלט מס.

הרבה פעמים המדינות שמהוות מקלט מס הן מדינות קטנות בלי תשתית כלכלית מפותחת המעוניינות למשוך אליהן הון זר. אבל לא רק, גם מדינות בקשיים מפתות אליהן משקיעים זרים באמצעות הטבות מס, פטור ממסים ומסים נמוכים. אלו מקווים שהמשקיעים יגדילו את התעסוקה ואת החדשנות במדינה.

חלק מהחששות בנוגע למקלטי מס הוא שאלו ישמשו מקומות להלבנות הון ולפשעים פיננסיים ולסחר לא חוקי וטרור. השימוש המודרני במקלטי מס החל באירופה עקב הגברת רגולציה ומיסוי במדינות הגדולות. תחילה הייתה זו לוקסמבורג, ואחר כך איי מאן, בחריין ואיין קיימן. חלק גדול מהמדינות העשירות היום התעשרו בעקבות ענף הבנקאות שלהן שהכניס כסף רב למדינה.

תנאי מקלט מס

על מקלט מס לקיים שלושה תנאי יסוד:

  • שיעור מס נמוך, או פטור ממס על סוג חשוב אחד לפחות של הכנסה.
  • יציבות מדינית.
  • נגישות משפטית

המלחמה במקלטי המס

כיום המדינות המתועשות נלחמות במקלטי המס ובתכנוני המס  כמטרה משנית לעומת הלבנת הון ופשעים פיננסיים וטרור. כחלק מהמלחמה לא מסכימים הבנקים לפתוח חשבון לחברה במקלט מס או אי הכרה בהוצאה לצורכי מס לחברות אלו.

בישראל, מחלקת מיסוי בינלאומי ברשות המיסים לא תאשר לחברה ישראלית העברה בנקאית של כספים בגין שירותים שהעניקה חברה השוהה במדינה מקלט מס, אלא אם כן יוצג לה חוזה התקשרות עם אותה חברה, יגלו למחלקה מיהם בעלי המניות בחברה (על מנת לאתר בעלי אזרחות ישראלית ולגבות מהם מס על פעילות זאת – בישראל המס הוא מס פרסונלי וחל על האזרח ולא על חברה כך שרשימת חברה במקלט מס לא פוטרת את האזרח מתשלום מס), ויוכח להנחת דעתם כי אותה חברה משלמת מס במדינה אחרת.

החקיקה המקומית והעולמית הפכה לאגרסיבית נגד תכנוני מס יצירתיים שהיו מקובלים בעבר, בעיקר של קבוצות רב לאומיות, וכך צצו להם ה-BEPS ,FATCA ,CRS ועוד ועוד יוזמות שחוסמות את היכולת של חברות לשחק עם כספן תוך שימוש במבנים מורכבים לצורך הימנעות ממס. אלו  שיתופי פעולה בין מדינות המחייבים לדווח על תושב ארץ זרה המחזיק בחשבון אצלן.

איפה מקלטי המס

לוקסמבורג כאמור הייתה החלוצה. זו משכה אליה מיליארדי מארקים ופרנקים מגרמניה, צרפת ובלגיה, הסמוכות אליה, מראשית שנות ה־70. אחר כך הוקמו מקלטי מס באיי קיימן, בבחריין, באי מאן, באי ג'רסי, באיי סיישל, בבליז, באיי הבתולה, באיי בהמה, בפנמה, בסינגפור ובגיברלטר. יש גם מדינות שהנהיגו שיעורי מס נמוכים ביותר בעבר, כמו קפריסין, והן נחשבו תקופה מסוימת כמקלטי מס.

לפני כשני עשורים דווח כי בעולם נותרו 7 מדינות המהוות מקלט-מס ומסרבות לקיים שיתוף-פעולה עם הרשויות, נגד פרצות-מס מזיקות. .המדינות הן: אנדורה, איי-מארשאל, ואנוטו, ליבריה, ליכטנשטיין, מונקו, נאורו.

ברשימת האיחוד האירופי למקלטי מס ל-2019 נכללות: האי ההולנדי ארובה, ברבדוס, בליז, הטריטוריות הבריטיות ברמודה, פיג'י ואיי מרשל, עומאן, איחוד האמירויות, ונואטו ודומיניקה. אלה מצטרפים לסמואה, טרינידד וטובאגו ושלוש טריטוריות אמריקאיות – סמואה האמריקאית, גואם ואיי הבתולה.