דילוג לתוכן
חדשות    

כלכלנים מגיבים על העלאת הריבית: תעלה ב-0.5% גם בפעם הבאה

נגיד בנק ישראל אמיר ירון

בעקבות החלטת בנק ישראל להעלות את הריבית במשק ב-0.5%, העלאה שלישית ברציפות, כלכלני בתי ההשקעות מנסים להעריך מה יקרה בישיבה הבאה של הבנק המרכזי ועד מתי יימשך מהלך ההעלאות.

אלכס זבז'ינסקי, כלכלן ראשי מיטב: הריבית תעלה ב-0.5% גם בפעם הבאה

מהחלטה להחלטה בנק ישראל נהיה יותר מוטרד מהאינפלציה. עצם העלאת ריבית ב-0.5%, למרות שמדד המחירים האחרון לא היה גבוה מהתחזית, למרות שציפיות האינפלציה ירדו ולמרות שחלה הרעה משמעותית בפעילות הכלכלית בעולם, אומרת שהדאגה מפני בריחת האינפלציה מתגברת. בנק ישראל מחק מההודעה את ההגדרה "הדרגתית" לתהליך עליית ריבית גם כי אי אפשר לקרוא לקצב העלאות ריבית שהיה עד עתה כהדרגתי וגם כי הוא לא בטוח שהתהליך בהמשך יהיה באמת הדרגתי.

בנק ישראל מוטרד יותר מהשפעת עליית השכר על האינפלציה ומציין שהשכר הממוצע בניכוי השפעת הרכב המועסקים חצה את המגמה. כמו כן, בנק ישראל רואה את מה שקורה בתחום האינפלציה במדינות האחרות, שבחלק גדול מהן האינפלציה פשוט יצאה מהשליטה.

להערכתנו, למרות עליית ריבית בשיעור יחסית גבוה, בנק ישראל עדיין "מאחורי העקום". המשק הישראלי נמצא בפאזה מוקדמת לעומת המדינות האחרות בהתפתחות האינפלציה. אם בארה"ב ומדינות נוספות האינפלציה כבר בשיא או אף מאחורי השיא, בישראל השיא צפוי רק בעוד מספר חודשים. בישראל עדיין אין סימנים ברורים של ירידה בביקושים שעשויים לקרר לחצי אינפלציה.

מלבד העובדה שישראל נמצאת בשלב מוקדם יותר בהתפתחות הצמיחה והאינפלציה, יש לבנק ישראל עוד בעיה ייחודית שקשורה לשער החליפין. התנהגותו מתואמת לחלוטין עם התנהגות של שוק המניות האמריקאי. לבנק ישראל כמעט אין השפעה עליו, למרות שהוא הפך לגורם אינפלציוני משמעותי. היחלשותו של השקל בכ-5% מול הדולר מאז החלטת הריבית הקודמת לבדה מוסיפה כ-0.5% לאינפלציה השנתית. אם שוק המניות יוסיף לרדת, בנק ישראל יצטרך להעלות ריבית עוד יותר חזק, למרות שהירידה בשוק המניות תהיה כנראה על רקע היחלשות בפעילות הכלכלית.

על פי התחזית שלנו, עד להחלטת הריבית הבא ב-22/8  המדדים של יוני ויולי צפויים להעלות קצב האינפלציה ל-4.7%. מאוד סביר שה-FED יעלה ריבית ביולי (27/7) בעוד 0.75%. בנסיבות אלו, גם בהחלטה הבאה בנק ישראל עשוי להעלות ריבית ב-0.5% ל-1.75%.

שורה תחתונה: אנו מעריכים שהריבית עשויה לעלות גם החלטה הבאה ב-0.5%. בעוד שנה הריבית צפויה להיות נמוכה מעט מהתחזיות של בנק ישראל ולעמוד על 2.25%-2.5% בהשפעת האטה במשק ובלימה בקצב עליית הריבית על ידי הבנקים המרכזיים הגדולים בעולם בסוף 2022-תחילת 2023.

אורי גרינפלד, אסטרטג ראשי, פסגות: ההעלאות ייפסקו ב-2023

כצפוי, בנק ישראל העלה את הריבית ב-50 נ"ב לרמה של 1.25%.

שני גורמים מרכזיים, להערכתנו לפחות, שתמכו בהחלטה מעבר לנתוני האינפלציה היו השקל ושוק הדיור.

בכל הנוגע לשקל, בבנק ישראל מציינים כי השקל נחלש מול הדולר ב-5.1% ומול הסל ב-3.6%. להערכתנו, בסביבת האינפלציה הגבוהה בישראל, ולאור התנודתיות הגבוהה בשווקים העולמיים, הסיכון הוא להמשך היחלשות השקל ולאור התמסורת המשמעותית מהשקל אל האינפלציה המקומית, בנק ישראל היה חייב להתאים את קצב העלאות הריבית להתפתחויות העולמיות.

במבט קדימה, בבנק ישראל כותבים כי "הוועדה החליטה להמשיך בתהליך העלאת הריבית", הם כותבים כי קצב העלאת הריבית ייקבע בהתאם לנתוני הפעילות והתפתחות האינפלציה. על פי הבנק, האינפלציה ב-12 החודשים הקרובים תעמוד על 3.3% והריבית תעלה ל-2.75%. תחזית זו מחזקת את ההערכה שלנו כי גם בחודש אוגוסט הם יעלו את הריבית ב-50 נ"ב.

העלאת הריבית והמשך העלתה עד סוף השנה תגרום באופן טבעי להתקררות של שוק הנדל"ן בארץ מכיוון שעלויות המשכנתאות הולכות ומתייקרות. גם מי שלקח או מתכוון לקחת הלוואה "רגילה" לכל צורך יצטרך לשלם יותר ולכן סביר להניח שנראה את הצרכן הישראלי מהדק מעט את החגורה ומפחית צריכה במהלך 2023.

עם זאת, במבט ל-2023, התמתנות הצריכה והיחלשות האינפלציה בגלל מיצוי של השיבושים בשרשראות האספקה העולמיות, בנק ישראל יעצור כנראה את העלאות הריבית לקראת אמצע השנה, מה שיחזור לתמוך בכלכלה ובשוק ההון.

עפר קליין, ראש אגף כלכלה ומחקר, הראל ביטוח ופיננסים: הריבית – 2.75% בעוד שנה

לאחר מהלכים של 0.25, ו-0.4 נקודת אחוז בנק ישראל העלה את הריבית בחצי נקודת אחוז ל-1.25% (המהיר ביותר מאז 2011), הרחיב את פרוזדור האשראי לבנקים המסחריים לחצי נקודת אחוז, ואותת שתהליך עליית הריבית רחוק עדיין ממיצוי. הגורמים המרכזיים לכך הם האינפלציה הגבוהה שתישאר כך לפחות בשנה הקרובה, האצת עליות הריבית בעולם שתרמה לפיחות בשקל וחוזקו של שוק העבודה.

להערכתנו, אם בהמשך החודש נראה העלאות של חצי אחוז ויותר של הבנקים המרכזיים בגוש האירו ובארה"ב, סיכוי גבוה שנראה העלאה של חצי אחוז גם בהחלטה הבאה (22 באוגוסט).

במקביל, חטיבת המחקר של הבנק עדכנה רק בחצי נקודת אחוז כלפי מטה את תחזית הצמיחה לשנתיים הקרובות ל‑5% השנה ו-3.5% ב-2023 (התחזית שלנו נמוכה יותר). זו עדיין צפויה להיות צמיחה מהירה יותר מהצמיחה במרבית השווקים המפותחים בהם ראינו עדכונים משמעותיים יותר כלפי מטה. תחזית האינפלציה עודכנה כלפי מעלה ל-4.5% ברבעון האחרון השנה, אך הם צופים התכנסות לכיוון גבולות היעד במהלך 2023. לאור הגורמים הללו, חטיבת המחקר צופה שהריבית תעמוד על 2.75% בעוד כשנה (1.5% בתחזית הקודמת), רמה דומה לתוואי שכרגע מגולם בשווקים.