אחת הדרישות הראשונות של רשויות המס מן העוסק הפטור, היא הצהרת ההון.
הדרישה למילוי ולהגשה של הצהרת הון תגיע זמן קצר לאחר פתיחת תיק עוסק פטור במע"מ ובמס הכנסה, כאשר הצהרה זו אינה נוגעת כלל להכנסות העסק בשלב האמור.
הצהרת הון היא הצהרה המפרטת את כלל הנכסים, ההון העצמי, הקרנות והחסכונות של המצהיר, ומיועדת לאפשר לרשויות המס לערוך השוואה והתאמה בין מצב ההון להכנסות המוצהרות לאורך השנים.
הצהרת הון תכלול גם את הנכסים והון הרשומים על שם בן/בת הזוג, וכאלה הרשומים על שם ילדים אשר גילם מתחת לגיל 18.
חשיבות הצהרת ההון הראשונה לעוסק פטור
הצהרת הון נדרשת על ידי רשויות המס למילוי ולהגשה מדי חמש שנות מס.
הצהרת ההון הראשונה של כל עוסק פטור מכל סוג חשובה במיוחד, שכן היא שתהווה את הבסיס להשוואה בכל הצהרות ההון הבאות אחרי לאורך השנים. פערים גדולים בין הצהרות ההון יצטרכו להיות מגובים בהכנסות מוצהרות מתאימות.
מה חשוב לכלול בהצהרת הון
הצהרת ההון תכלול פירוט מלא של כל שווה ערך כסף הקיים ברשות המצהיר. בין הנכסים שחשובים להצהרה:
נכס נדל"ן- נכס נדל"ן אשר מצוי בבעלות מלאה או חלקית של העוסק. דירת מגורים, דירה להשקעה, בעלות על נכס מסחרי: חנות, משרד, בית מלאכה, קרקע להשקעה. ערכו של נכס הנדל"ן בהצהרת הון יהיה סכום רכישת הנכס, ולא תחשיב על פי שמאות עכשווית.
רכב פרטי- רכב פרטי או מספר רכבים המצויים בבעלות התא המשפחתי.
חסכונות והון– חסכונות בנק, סכום כסף בעובר ושב, קרנות השתלמות, קופות גמל ופנסיה, מטבע חוץ, הון אשר נצבר בביטוח חיים.
ניירות ערך– במידה וקיים תיק השקעות בניירות ערך ובמטבעות חוץ וקריפטו
רכוש פרטי– מכירי חשמל, תכשיטים, רהיטים וכל פריט יקר ערך אחר.
התחייבויות ומשכנתאות– יש לפרט בהצהרת הון לעוסק פטור, ולמעשה בכל הצהר הון, קיומה של משכנתא כנגד נכס נדל"ן, ו/או קיום של הלוואות והתחייבויות אחרות.
מתנות וירושות– מתנות שהתקבלו ללא תמורה מבני משפחה, לרבות נדל"ן והון.
נכסים והון בחו"ל– אחזקה ובעלות מלאה או חלקית על נכסים בחו"ל, חשבונות בנק בחו"ל.
הצהרת הון לעוסק פטור וכל עסק זעיר נדרשת להגשה בתוך120 ימים מרגע דרישת רשויות המס להצהרה כזאת.
ההצהרה תוגש על טופס רשמי של רשות המיסים ( טופס 1219 ניתן להורדה באתר רשות המיסים).
להצהרת ההון המדווחת יש להוסיף מסמכים ואסמכתאות לכלל ההצהרות המפורטות (דוגמת חוזה רכישת נכס נדל"ן, רישיון רכב ובעלות על כלי רכב, אסמכתאות למשכנתא והלוואות, קבלות בגין רכישת נכסים יקרי ערך).
מילוי הצהרת הון שניה והצהרות הון נוספות
בעת הגעת מועד המילוי של הצהרת ההון השנייה, ואף של אלה שיבואו אחריה, חשוב למלא את ההצהרה אל מול הצהרת ההון הראשונית שמולאה, ולבחון את התאמת הגידול בהון העצמי האישי אל מול ההכנסות המדווחות.
ניתן למלא הצהרת הון באופן עצמאי, אולם מדובר באחת ההצהרות המורכבות והחשובות, המגדירה את ההתנהלות אל מול רשויות המס לשנים ארוכות קדימה. עם הקמתו של עסק תחת רישום עוסק פטור, מומלץ לפנות להדרכה ולהכוונה של יועץ מס מקצועי מוביל בתחומו, המתמחה בניהול תיקי עוסק פטור.
יועץ מס ומנהל חשבונות מומחה יוכל לסייע לעסק בתהליכי ההקמה, התכנון הכלכלי, הרישום והדיווח של העסק אל מול רשויות המס, לקבוע מקדמות תשלום ריאליות לביטוח הלאומי לשמירה על זכויות העוסק ולהימנעות מצבירת חובות, למצות הטבות והקלות אפשריות במס, להגיש דיווחים שנתיים כנדרש, וכמובן למלא ולהגיש דו"ח הצהרת הון ראשונה וכן את אלו שיידרשו אחריה.