משרד הבריאות קבע תקנות ברורות שנועדו להבטיח שהילדים יקבלו ארוחת צהריים בריאה ומזינה. אך הורים רבים טוענים כי ההוזלה במחירי הצהרונים הביאה לחיסכון בטיב האוכל ובטיפול בו ■ קראו ועקבו – מה מותר ומה אסור להגיש בצהרון
הילד שלכם אוכל בצהרון? כדאי לכם לבדוק מה מגישים לו לארוחת הצהריים ולוודא שהיא עומדת בתקן. לפני כשנתיים יצאה לדרך "מהפכת הבריאות" בצהרונים, שבמסגרתה נקבעו תקנות להחלפת תפריטי המזון עתירי הסוכרים והשומנים במזון בריא ואיכותי, עשיר בפירות, ירקות וסיבים תזונתיים. התקנות הללו מחייבות את כלל מוסדות החינוך בארץ ואמורות להיאכף על ידי משרד הבריאות. אולם הורים רבים טוענים לליקויים, הנובעים מאילוצים בשטח ומניסיון של חברות הסעדה לחסוך בהוצאות.
מה כוללת ארוחה תקנית?
תפריט ארוחת הצהריים צריך לכלול לפחות אחד מכל סוג מהרכיבים הבאים:
- מנת עשירת חלבון (חזה הודו/עוף, בשר בקר, דג ללא עצמות ומנה צמחונית);
- דגנים מלאים וקטניות (אורז, קוסקוס, עדשים וכו');
- ירקות חיים;
- ירקות מבושלים;
- פירות במנות (פרי העונה נקי, בלא קליפה וגרעינים).
- שתייה: מים.
- כמו כן תינתן אפשרות לארוחה צמחונית.
* הכמויות הנדרשות בכל אחד מהמרכיבים משתנות בהתאם לגיל הילדים.
ארוחת המנחה (ארוחה המוגשת לאחר השעה 16:00) צריכה לכלול כריך מחיטה מלאה, ממרח, פרי או ירק.
גודל המנה: בגילאי גן – חצי כריך ובגילאי בית ספר – כריך שלם.
ניתן לגוון את הממרחים בממרחי קטניות או ממרחי ירקות (למשל, טחינה, חומוס, אבוקדו, ממרח בוטנים לא מתוק). בימים שבהם ארוחת הצהריים צמחונית, ניתן להכין כריכי טונה או ממרחים חלביים.
יש להציע לכל הפחות שלושה סוגי ממרחים שונים ושלושה סוגי ירקות ופירות שונים במשך השבוע.
- הכמויות הנדרשות בכל אחד מהרכיבים משתנות בהתאם לגיל הילדים.
- על הארוחות להיות מגוונות בתפריטים שונים בכל יום מימות השבוע.
- על מפעיל הצהרון לפרסם בתחילת כל חודש פירוט תפריט יומי של המזון המסופק בצהרון.
- מפעיל הצהרון יביא לידיעת הילדים והוריהם בתחילת כל שנת לימודים, את פרטיו של ספק המזון שעמו התקשר להספקת מזון לצהרון. במקרה שספק המזון הוחלף במהלך שנת הלימודים, עליו לפרסם בלא דיחוי את פרטי הספק החדש.
מאכלים שאסור להגיש:
על פי תקנות משרד הבריאות אין להגיש בצהרון, בין היתר, את פריטי המזון הבאים:
- מוצרי בשר מעובדים ומוצרים מעובדים מהצומח.
- מאפים עשירים בשומן (בורקס, ג'חנון), מאפים מתועשים (למשל, פיצה), מאפים עשירים בסוכר (עוגות, עוגיות).
- מנות מתועשות להכנה מהירה (מנות אישיות ארוזות מראש, תערובות להכנת מרקים, צ'יפס).
- מזונות עשירים במלח (אבקות מרק, חמוצים, חטיפים מלוחים).
- תיבול ורטבים: אבקות תיבול, תחליפים לתיבול, מיונז, קטשופ, חמאה מרגרינה, רוטב סויה.
- מזונות עשירים בשומן רווי ובשומן טרנס.
- ממרחים וממתקים: ממרחים עתירי שומן או עתירי סוכר.
- מזונות מטוגנים.
- שתייה: משקאות דיאטטיים, משקאות ממותקים.
ומה עם הילדים האלרגיים?
לתלמיד שהוריו הודיעו שעליו להימנע מצריכת מזונות מסוימים – יוגשו ארוחות שהרכבן מזון ייעודי המותאם לילד. הספקת הארוחות המותאמות תיעשה בתנאי שספק המזון של הצהרון או ספק מזון מורשה אחר יכול לספקן.
על פי החוק, הורה לתלמיד שצריך להימנע מצריכת מזונות מסוימים צריך להודיע על כך בכתב למפעיל הצהרון. להודעה יש לצרף אישור רפואי המעיד על הצורך הימנע מצריכת מזונות מסוימים. את האישור הרפואי ניתן לצרף בתוך שבועיים ממועד מתן ההודעה בכתב.
הארוחות המותאמות לתלמיד יסומנו באותיות בצבע בולט לעין.
יש לאפשר להורי התלמיד הסובל מאלרגיות להביא את המזון לארוחה באופן עצמאי ובהתאם לקזז מהתשלום את חלקו היחסי.
מי מחויב לעמוד בתקנות?
צהרונים לתלמידי גנים ולתלמידי בתי ספר יסודיים, העונים לתנאים הבאים:
הצהרון משמש לשהות של חמישה ילדים או יותר לאחר שעות הלימודים או בתקופות החופשות בבית הספר או גן ילדים.
הצהרון מופעל על-פי חוזה עם הרשות המקומית או במבנה שהרשות הקצתה לשם כך או שהצהרון מוכר על-ידי משרד העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים ופועל בפיקוחו.
הקלה להורים: סבסוד הצהרונים צפוי להימשך
מדריך הזכויות למשפחה החד הורית