אזהרת רווח היא הודעה של חברה נסחרת למשקיעים שהיא לא תעמוד בתחזית הרווח שלה. ההודעה נמסרת לפני מועד הפרסום של תוצאות הרבעון והיא מעידה על ביצועים חלשים ברבעון. אזהרת רווח מקובלת מאוד בשוק המניות האמריקאי מסיבה פשוטה – שם יש הנחיות וציפיות רבעוניות מהחברות, כך שיש בנצ'מרק שאם לא מגיעים אליו, אז צריך להזהיר. ובכלל – בבורסה האמריקאית, וול סטריט, שמים דגש רב על אספקת מידע מפורט ומלא למשקיעים בכל השלבים, ולכן תעשיית האנליזה כה משמעותית שם, ומכאן גם הצורך "לשרת" את המשקיעים ולספק להם תחזית.
במקרים רבים התחזית היא בשם ההנהלה, ובמקרים רבים יותר מדובר בעצם על תרגום הדוחות הקודמים והמסרים שעלו בשיחת הוועידה בין ההנהלה לאנליסטים ולמשקיעים, למספרים בדוחות של האנליסטים. כלומר, או שהחברה עצמה מפרסמת תחזית לרבעון הבא, או שהאנליסטים שמסקרים אותה מפרסמים תחזית המושתתת על דוחות קודמים ושיחות עם ההנהלה.
ברגע שהנהלת החברה לא עומדת ביעד הרווח, היא מפרסמת אזהרת רווח, וברוב המקרים התגובה של השוק כואבת – ירידה חדה במניית החברה, אלא אם האזהרה היתה כאילו ידועה לשוק, כלומר המשקיעים העריכו שזה עומד לקרות. כאן, תוכלו לקרוא על כל המקרים של אזהרות רווח.
כללי המשחק בוול סטריט – ניהול תחזיות
עם פרסום התוצאות הכספיות, החברות הנסחרות בבורסה האמריקאית, נוהגות במקביל למסירת דיווח והסבר על תוצאות העבר, לספק אינדיקציות להמשך. האנליסטים מעבדים את המידע ומפרסמים תחזיות, ובהתאמה מניית החברה עולה או יורדת בבורסה. התהליך הזה חשוב במיוחד לחברות כי אם הן מצליחות לדברר את הרווחים שלהן ואת המספרים שלהן בצורה טובה לשוק, זה משפיע לחיוב על מחיר המניה, ומחיר המניה הוא ברוב המקרים הדבר החשוב ביותר – זה חשוב למשקיעים, לבעלי השליטה וגם להנהלת החברה, שרוב השכר שלה מגיע דרך בונוסים ואופציות שתלויים במחיר המניה. האינטרסים מאוד ברורים, ולכן חשוב מאוד לקרוא בזהירות ובביקורתיות את המספרים בדוחות, שלפעמים ניתנים לעיוות חשבונאי.
כאשר חברה מספקת הערכה לתוצאות בעתיד, היא לרוב מספקת טווח של תחזית הן להכנסות והן לרווח. אם לאחר מכן היא מפרסמת תוצאות ובמבט קדימה היא משנה את התחזיות, היא בעצם מנמיכה תחזיות, ויש הבדל דק בין אזהרת רווח להנמכת תחזיות. כאשר מדובר על תוצאות הרבעון הקרוב, אזי פרסום של תוצאות נמוכות מהחזוי (לפני הפרסום הסופי של הדוח) הוא אזהרת רווח, אבל אם מדובר על תוצאות הרבעונים הבאים, מדובר על הנמכת תחזיות – זה ההבדל ההיסטורי בין המונחים, למרות שכיום יש בלבול בין המושגים. אבל האמת היא שזה לא ממש חשוב – מה שחשוב הוא שהחברה לא עמדה ביעדים בתקופה מסוימת וההשלכה של זה על השוק.
אזהרת רווח – המחשה
הנה המחשה תיאורטית לאזהרת רווח: נניח שאנחנו משקיעים במניית יצרנית האייפונים אפל (AAPL), שצפויה למכור ברבעון הקרוב בין 52 ל-53 מיליארד דולר ולהרוויח בין 7.5 ל-8.5 מיליארד דולר. כמה שבועות לפני סוף הרבעון החברה מפרסמת אזהרת רווח – היא תמכור ברבעון ב-50 מיליארד דולר, והרווח יסתכם ב-6.5 עד 7 מיליארד דולר. הפרסום התיאורטי הזה אמור להשפיע באופן שלילי על מניית החברה. כעבור כמה שבועות, במועד פרסום התוצאות, החברה צפויה לפרסם דוחות בהתאם לאזהרת הרווח וכן לספק תחזית קדימה, שעשויה להיות במקרים רבים נמוכה מהתחזית הקודמת, משמע – הנמכת תחזיות.
אזהרת רווח והשוק המקומי
ובעוד כללי המשחק בוול סטריט סובבים סביב תחזית החברות ועמידה או אי עמידה בהן, הרי שבישראל זה עדיין לא מקובל. רשות ניירות ערך ניסתה לגבש מתווה לפרסום אזהרת רווח לצד פרסום תחזיות, אבל בסופו של דבר הוחלט על העברת כל המידע של החברות במסגרת הדוחות – הדוח הכספי (החשבונאי) שכולל את המידע ההיסטורי ואת דוח הדירקטוריון (סקירת המנהלים) שבו ניתן למסור הערכות, ציפיות, תחזיות, צבר הזמנות ואינדיקציות נוספות שמשליכות על הביצועים בעתיד. בפועל, חברות מעטות שנסחרות בארץ מספקות תחזיות קדימה – אלא אם מדובר על חברות דואליות שנסחרות במקביל בשתי הבורסות, ואז הן כן מפרסמות תחזית, ומכאן שגם המושג אזהרת רווח כמעט ולא רלוונטי בארץ. אין תחזית רווח ולכן אין אזהרה, אלא אם מדובר על מקרה חריג – הוצאות גדולות, הפסדים גדולים, מחיקות, שינוי דרמטי בפעילות העסקית או בשווקים, ואז החברות מפרסמות מידע בסגנון אזהרת רווח. הרי אחרי הכל, ברגע שקורה משהו מהותי בחברה, חובה לדווח עליו למשקיעים, ושינוי דרמטי במתווה הביצועים הוא כמובן משהו מהותי. אך כל עוד זה לא דרמה – אין דיווח.
אזהרת רווח – הזדמנות או סכין נופלת?
אזהרות רווח גורמות לרוב לירידה משמעותית במניית החברה. במקרים רבים הירידה הזו אינה כלכלית, אלא מעבר לכך – היא מבטאת את האכזבה הגדלה של המשקיעים ויש בה אלמנט פסיכולוגי, לרבות תופעת העדר – כשהעדר קונה, כולם קונים, וכשהוא מוכר כולם מוכרים. אך יש בירידה גם ביטוי גדול למשבר אמון מול הנהלת החברה, והשאלה היא עד כמה משבר זה עמוק. ככלל, במקרים רבים כשמוצאים ג'וק במטבח יתגלו ג'וקים נוספים, כלומר יהיו צרות נוספות, אבל זה כמובן לא מדע מדויק.
משקיעים מתוחכמים שנשענים על ביצועים ומספרים במקביל לניתוח הפעילות, המגמות, הענף, וכו', פועלים במגרש של אזהרות הרווח והנמכות הציפיות, ומגלים לעתים עיוותים בין המחירים של החברות המזהירות למניות בענף. הם מחפשים מניות של חברות מזהירות שירדו בחדות מעבר לאלמנט הכלכלי ומעבר למרווח ביטחון שהם לוקחים, בהתחשב באפשרות שייתכנו צרות נוספות, לרבות הנמכת ציפיות ועוד, ואז מבחינתם זו עשייה להיות השקעה טובה. יש קרנות גידור שמתמחות בסוג כזה של השקעות. עם זאת, צריך לזכור שזה משחק מסוכן – במקרים לא מעטים אזהרה רדפה אזהרה, והביצועים הלכו והתדרדרו, ומציאת התזמון הנכון להשקעה התבררה כעניין מאוד גמיש וכמובן שלא מובטח.
מדריכי השקעות: