מדריכים לחינוך פיננסי - שת"פ עם Ynet    

חינוך פיננסי – פרק 1: מה זאת חברה? מה זאת מניה בחברה? ואיך אתם הופכים להיות בעלי מניות בחברה?

חינוך פיננסי  מה זאת חברה? מה זאת מניה?

המאמר נכתב ופורסם ב-YNET, כחלק מסדרת כתבות בחינוך פיננסי. 

אנחנו מחפשים מידע בגוגל, גולשים ברשת החברתית, פייסבוק, קונים אוכל בשופרסל, מתדלקים בסונול, ומנויים בכבלים להוט. כל השמות האלו – גוגל, פייסבוק, שופרסל, סונול, הוט, הן רק דוגמאות לגופים עסקיים שהתאגדו משפטית כחברות. למעשה, כיום, כל פעילות מעל היקף כספי מסוים צריכה להיות מאוגדת תחת חברה – אלה החוקים והכללים גם בארץ וגם בעולם.

חברות הן ישויות משפטיות עצמאיות ונפרדות לחלוטין מהמייסדים שלהן. חברות הן שיטה נוחה מאוד לפעול בשוק העסקי, כאשר כל הפעילות נעשית דרך החברה עצמה , לרבות מכירת המוצרים/ השירותים, תשלום ההוצאות בגין שכר ועוד.

והנה המחשה – נניח שאתם מעוניינים לפתוח רשת בתי קפה עם שותף. בשלב הראשון אתם תפתחו (ברשם החברות) חברה, תתנו לה שם, תחליטו כמה כל שותף מחזיק בחברה (נניח 50% לכל שותף) ותקבעו את התקנון שלה (תקנון התאגדות שכולל את יחסי הכוחות בין השותפים; קביעת הדירקטוריון, קביעת סמכויות ועוד).

 

מניה מקנה למחזיק בה זכות לדיבידנדים (חלוקת רווחים מהחברה לבעלי המניות) וכן היא מאפשרת למחזיקים להשתתף באסיפות בעלי מניות ולהצביע (זכויות הצבעה). מניה גם מבטאת זכות הונית בפירוק של חברה

עם הרישום של החברה אתם צריכים לקבוע כמה מניות יהיו לחברה, וכמה כל שותף מקבל. למניה יש זכות בהצבעות של החברה, כלומר יש כאן כח להשפיע על התנהלות החברה, ואם אתם מחזיקים ברוב, אתם השולטים בחברה. מעבר לזכויות הצבעה, למניה יש זכות הונית, כלומר כל מניה היא חלק מההון של החברה. זה עובד כך, נניח שהקצנו 100,000 מניות ביום ההקמה של בית הקפה, והגדרנו שכל מניה מבטאת 1 שקל (וזה מה שפועל מקובל). המשמעות היא שיש ביום ההקמה 100 אלף מניות שכל אחת שווה 1 שקל. ומכאן, שאם מדובר על שותפים זהים, כל שותף ישקיע בחברה 50 אלף שקל ויזכה ב-50 אלף מניות (שמהוות 50% ממניות החברה כולה).כמות המניות קובעת את שיעור האחזקה בחברה והיא גם קובעת א היקף הדיבידנדים (סכומים צשמחולקים מהחברה לבעלי מניותיה). כשחברה מחלקת לבעלי מניותיה דיבידנד היא מחלקת אותו באופן יחסי לאחזקה במניות.

ברגע שהחברה הזו נרשמת אתם ממנים לה רואה חשבון שיהיה אחראי על ביקורת הדוחות שלה (יעבור על הדוחות הכספיים השנתיים וייתן חוות דעת על הדוחות), וכן עליכם לפתוח חשבון בנק. מכאן ואילך, אתם פועלים תחת החברה בכל הקשור להקמת הרשת – אתם מזרימים לחברה הון ראשוני לצורך הפעלת בית הקפה; אתם שוכרים מקום דרך החברה, אתם שוכרים עובדים דרך החברה. החברה היא זו שרוכשת את הקפה וחומרי הגלם, היא זו שרוכשת את הריהוט, היא זו שמשלמת זכר, והיא גם זו שמקבלת את התקבולים בגין מכירת הקפה.

בשלב זה מדובר על חברה פרטית, במובן שהיא שייכת לאנשים פרטיים. היא מחויבת, דרך רואה החשבון שלה, להכין דוחות כספיים פעם בשנה ולהעביר אותם לרשויות המס.

הדוחות הכספיים שחברה פרטית מחויבת בהן הם –דוח רווח והפסד ומאזן.

דוח רווח והפסד מבטא את ההכנסות ואת ההוצאות בשנה כשהשורה התחתונה היא הרווח (או ההפסד) – נניח שההכנסות מקפה הסתכמו ב-700 אלף שקל, וההוצאות של הרשת הסתכמו ב-500 אלף שקל בשנה, אזי הרווח הוא 200 אלף שקל בשנה.

המאזן מבטא תמונת מצב ל-31 בדצמבר, ובמילים אחרות מה הנכסים ומה ההתחייבויות של החברה ביום זה? נניח שבבית קפה שלנו בסוף השנה יש נכסים של 2 מיליון שקל שמורכבים ממזומנים בסך 1 מיליון ורכוש קבוע בסך 1 מיליון שקל; והתחייבויות לבנקים בסך 1.7 מיליון שקל. המשמעות היא שההון העצמי של החברה הוא 0.3 מיליון שקל (ההון העצמי הוא נכסים פחות התחייבויות).

כאשר החברה גדלה וזקוקה למימון נוסף היא פונה לבנקים ובמקרים מסוימים (ובתנאי שהיא עומדת בתנאים מסוימים) היא יכולה לגייס כסף מציבור המשקיעים וכך להפוך לחברה ציבורית שבה מושקעים כבר במקרה המינימלי עשרות אנשים, ובפועל מאות ואלפים רבים!

 

בפרק הבא – על ההפיכה לחברה ציבורית

 

המדריך נכתב על ידי מערכת מהון להון ופורסם גם באתר Ynet