דילוג לתוכן
חדשות    

סיטי – בנק ישראל יוריד את הריבית ב-0.25% ל-1.25%

כלכלני סיטי מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית לחודש יוני 2013 ב-0.25% ל-1.25%. בבסיטי מדגישים כי הפחתת הריבית הקודמת אמנם היתה מפתיעה, אבל בהינתן פרוטוקול הריבית (הדיונים שבהם נקבעה הפחתה זו), הרי שנראה שבבנק ישראל מתכוונים להמשיך ולהפחית את הריבית.

מהפרוטוקולים מתברר, כי בנק ישראל היה קרוב מאוד להוריד את הריבית ב-0.5% בהחלטת הריבית הקודמת, אך פרופ' סטנלי פישר שיש לו זכות ווטו קבע כי הריבית תרד ב-0.25%."פישר קיבל את ההחלטה על הפחתת הריבית בשיעור של 0.2% ולא 0.5% , מתוך הנחה כי הורדת הריבית בשיעור זה יחד עם תוכנית רכישות המט"ח עליה הכריז, תמנע את ייסוף השקל באופן סביר", טוענים כלכלני סיטי ומוסיפים "הפחתת ריבית וההתערבות בשוק המט"ח בשבוע שעבר נתפסים כהצלחה, אבל להערכתנו הורדת ריבית נוספת תתמוך באמינות בנק ישראל".

בסיטי נשענים בין היתר על ציפיות האינפלציה שממשיכות לרדת, ומוערכות כעת ב-2.1% (אינפלציה שנתית ).

גם ג'ונתן כץ, כלכלן המאקרו של בנק ההשקעות HSBC מעריך כי  בנק ישראל יוריד את הריבית ב-0.25% נוספים ל-1.25%. להערכת כץ הפחתת הריבית תהיה כבר בשבוע  הבא, עם כינוס ישיבת הריבית ביום שני. המטרה של הפחתת הריבית היא לשדר לשחקנים הגדולים בשוק המט"ח שבנק ישראל נחוש להילחם בירידת שער הדולר.

הפחתת ריבית בנק ישראל מפחיתה בהתאמה את ריבית הפריים (הגבוהה באופן קבוע מריבית בנק ישראל ב-1.5%). ריבית הפריים בעקרבות ההפחתה האחרונה עומדת על 3% ובאם תהיה בקרוב הפחתה נוספת של 0.25% כפי שמעריכים הכלכלנים אזי תעמוד ריבית הפריים על 2.75%. ריבית זו היא בסיס להלוואות משכנתא, והיא צפויה להוזיל את המשכנתאות, ובכלל – הפחתת ריבית גורמת לרוב גם למרכיבי המשכנתא האחרים/ מסלולי המשכנתא האחרים לרדת, כך שבמקביל להפחתה שהיתה ולהפחתה הצפויה, ריבית המשכנתא הממוצעת צפויה לרדת.

וכשריבית המשכנתא יורדת אל תצפו לירידה במחירי הדירות – מימון זול הוא הדלק לעליות המחירים בשוק הדירות!