לחברת ניהול הקרנות של הראל יש 5 קרנות כספיות. נכון, לא מדובר בקרנות זהות לכל קרן יש שוני מסוים, ולכאורה כל קרן פונה לקבוצת משקיעים שונה. אבל, בפועל, מדובר ב-5 קרנות כספיות שקליות שמשחקות באותה הקטגוריה – השקעות סולידיות שקליות קצרות טווח , ולרו מדובר על קרנות שמחזיקות בפיקדונות בבנקים לצד מקמים ונכסים סולידיים נוספים.
אז למה צריך את הראל פיא כספית שקל, הראל פיא כספית פלטינום, הראלפיא פק"מ כספית, הראלפיא כספית שקלית והראל פיא כספית חייבת? למה 5 קרנות. הרי, בפועל גם האחזקות שלהן די קרובות והתשואות שלהן די דומות – כשבוחנים את החצי שנה הראשונה של 2012 רואים שהשונות היא נמוכה – תשואה של 1.03% עד 1.2% (בהתעלם מהקרן החייבת, השונות נמוכה יותר), וגם בהיבט אחרוך טווח של 3 שנים, מדובר בתשואות קרובות – בין 5.4% ל-6.15%. ומכאן, שמאוד ייתכן שמדובר בגימיק שיווקי, ואולי אפילו תרגיל של הראל לעמוד בצמרת קרנות הכספיות. פשוט, ברגע שיש 5 קרנות בקטגוריה, ויש בכל זאת שונות מסוימת ביניהן, אז סביר שחלק מהן יעשו תשואות טובות שיעמידו אותן בצמרת הקרנות הכספיות וחלק מהן הפוך – יהיו בחלק התחתון של הטבלה. מה שחשוב שכמה קרנות ידורגו גבוה, וזו כנראה הסיבה שהראל לצד גופים מוסדיים נוספים מחזיקים מספר קרנותכספיות.
כך או אחרת, התשואה של הקרנות הכספיות בחצי השנה הראשונה הסתכמה בין 1.2% ל-1.3%, תשואה נמוכה במעט מתשואת המק"מ, רק שבמק"מ יש עלויות רכישה (ומכירה) ובקרנות הכספיות אין (יש דמי ניהול, אך הן כבר מחושבות במסגרת התשואה לעיל). וכשמחשבים את הרווח נטו, הקרנות הכספיות עולות על המק"מ (אצל רוב האנשים, אלא אם העמלות אפסיות). בהקשר זה, חשוב להזכיר שוועדת זקן המליצה להוריד את העלויות על המק"מ (רכישה ואחזקה) ואם אכן זה יתממש, המק"מ עשוי להיות אלטרנטיבה טובה מאוד לקרנות הכספיות.