המיסוי הגבוה על הסיגריות הביא רבים לאמץ פתרון יצירתי. סיגריות מגולגלות לבד. קונים טבק בנפרד, נייר גלגול ופילטרים בנפרד והנה, סיגריה DIY.
היום הודיע היועץ המשפטי לבג"ץ כי המדינה מסכימה להוצאת צו על תנאי בעתירה אשר הגישו המיזם למיגור העישון והאגודה למלחמה בסרטן אשר מבקשת להשוות את המס המוטל על הטבק לגלגול למס המוטל על סיגריות רגילות. בחודש יוני 2018 עתר המיזם למיגור העישון לבג"ץ בדרישה להשוות את המס המוטל על טבק לגלגול למס המוטל על סיגריות רגילות. האגודה למלחמה בסרטן הצטרפה לעתירה בחודש אוגוסט 2018.
הצעד שנקט היועמ"ש הוא נחשב לחריג שכן המשמעות של הצו היא נטל השכנוע בבית המשפט עובר למדינה. המסכנה היא שייתכן שיש מקום להתערבות של בג"צ בנוגע להחלטתו של שר האוצר כחלון שלא להשוות את המס בניגוד לחוות הדעת של רשות המיסים, משרד הבריאות ופקידי משרד האוצר.
עתירה אחרת שהוגשה לאחרונה אילצה את שר האוצר להשוות את המיסוי על סיגריות האידוי (האייקוס) למס המוטל על סיגריות רגילות.
ההערכה היא שכחלון, הפוליטיקאי ה"אמיץ" חושש להטיל מס שאינו פופולארי במיוחד בקרב תומכיו והיה שמח מאד אם מישהו היה מכריח אותו.
באופן כללי, השיטה הזו הפכה בזמן האחרון פופולארי. מחליטים החלטות בידיעה שלא יעברו את בג"צ ומרוויחים שתי ציפורים במכה. גם מקבלים את התוצאה הרצויה וגם אפשר לחבוט עוד קצת בבג"צ שמפריע למשילות.
להערכת המיזם המיסוי הנמוך על הטבק לגלגול הביא לעליה חדה בשימוש בו ולירידה של 21% בצריכת הסיגריות הרגילות. במקביל נרשמה עלייה של 11% בצריכת הטבק לגלגול.
עו"ד אפי מיכאלי המייצג את העותרים מסר היום כי: "אני מברך את היועץ המשפטי לממשלה וצוותו על שהם מגינים בצורה מרשימה על אינטרס הציבור בעניין החשוב העולה בעתירה. משעמדת משרד הבריאות וגורמי בריאות עולמיים קובעת כי אין כל הבדל במונחים של הסכנה הנשקפת לבריאות הציבור בין שימוש במוצרי טבק לגלגול לבין שימוש סיגריות רגילות, אין דרך אחרת לפעול למעט השוואת המיסוי על מוצרים אלה. היועץ המשפטי לממשלה ואנשיו ערים למצב משפטי זה והם בחרו לעמוד על כך שהדברים יבואו כפשוטם בפני בית המשפט העליון. אנו תקווה כי בית המשפט העליון יוציא צו על תנאי כמבוקש בעתירה וכי הדיון יקבע בהקדם וזאת בכדי שהנזק הנגרם לבריאות הציבור יצטמצם ככל שניתן".
המיזם למיגור העישון והאגודה למלחמה בסרטן מסרו עוד כי: "תגובת המדינה מוכיחה כי שר האוצר כחלון בורח מאחריות, מתחמק מלקבל החלטות ומגלגל לפתחו של בג"ץ את אחת הסוגיות החשובות ביותר שאמור היה להוביל לגביהן. מדובר באותו דפוס, החוזר על עצמו בכל פעם שכחלון נדרש להטיל את מלוא כובד משקלו כדי להילחם בעישון, אך מעדיף שבג"ץ יוציא עבורו את הערמונים מהאש. כ-8,000 ישראלים מתים מדי שנה בטרם עת מעישון, ומצער לראות שהשיקולים המנחים את שר האוצר בנושא מיסוי מוצרי הטבק הם בעיקר פוליטיים ותדמיתיים. אין שום הצדקה לשיעורי מס בלתי שוויוניים על מוצרי הטבק המשווקים בישראל, וחובה להשוות ביניהם כדי להציל כמה שיותר בני נוער וצעירים מהתמכרות לעישון".